ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
28 січня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів:
Перепічая В.С., Косенка В.Й., Мазурка В.А.,
-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Банк "Фінанси та Кредит" до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Подільського районного суду м. Києва від 10 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 2 липня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2007 року товариство з обмеженою відповідальністю "Банк "Фінанси та Кредит" (далі - ТОВ "Банк "Фінанси та Кредит") звернулось до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що з 21 листопада 2006 року відповідачка працює на посаді касира в касі відділення № 16 філії "Київське регіональне управління" Банку "Фінанси та Кредит" і з нею укладено договір про повну матеріальну відповідальність. При зведенні каси в кінці робочого дня 5 січня 2007 року при перерахунку підзвітних відповідачці товарно-матеріальних цінностей було виявлено нестачу грошових коштів у розмірі 44 999 грн. 06 коп. У своїй пояснювальній записці відповідачка причину виникнення нестачі в касі зазначених грошових коштів пояснити не змогла. Позивач вважає, що нестача грошей виникла в результаті недбалого ставлення відповідачки до своїх трудових обов'язків та грубого порушення Інструкції з організації касової роботи в банку. Тому позивач просив стягнути з відповідачки матеріальну шкоду в розмірі 44 999 грн. 06 коп. та судові витрати в розмірі 480 грн.
Рішенням Подільського районного суду м. Києва від 10 жовтня 2007 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 2 липня 2008 року, позов задоволено та стягнуто з відповідачки на користь позивача матеріальну шкоду в розмірі 44 999 грн. 06 коп. та судові витрати в розмірі 480 грн.
У обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_1посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права, порушення норм процесуального права та ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд.
Колегія суддів дійшла висновку про те, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Матеріали справи та доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про те, що судами допущено неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення Подільського районного суду м. Києва від 10 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 2 липня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Перепічай
В.Й. Косенко В.А. Мазурок