І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
21 січня 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Пшонки М.П.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Костенка А.В.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу за договором позики за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області від 22 лютого 2008 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 26 травня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2007 року ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що 10 лютого 2007 року він позичив відповідачу 2 250 доларів США строком до 10 червня 2007 року. 3 серпня 2007 року він позичив відповідачу 3 500 доларів США строком до 20 серпня 2007 року, за несвоєчасне повернення яких останній зобов'язався сплатити 30 доларів США за кожен день прострочення.
Оскільки відповідач грошей не повернув, позивач просив стягнути з нього заборгованість за договором позики в розмірі 29 037 грн. 50 коп. та проценти в розмірі 8 597 грн. 63 коп.
Рішенням Котовського міськрайонного суду Одеської області від 22 лютого 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Одеської області від 26 травня 2008 року, позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 заборгованість за договором позики в розмірі 29 037 грн. 50 коп., 3% річних у розмірі 492 грн. 32 коп., судовий збір у розмірі 377 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_2 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи частково позовні вимоги ОСОБА_1, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, стягнув з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати, а саме: судовий збір у розмірі 377 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн.
Проте з такими висновками судів повністю погодитися не можна.
Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.
Як убачається з матеріалів справи, при зверненні до суду з указаним позовом ОСОБА_1 було сплачено судовий збір у розмірі 377 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн. (а.с. 4, 5).
Однак при ухваленні рішення у справі судом першої інстанції зазначені вимоги процесуального права враховано не було і при частковому задоволенні позовних вимог з відповідача було стягнуто на користь позивача понесені ним судові витрати в повному обсязі, а не пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.
На вказане порушення міськрайонним судом норм процесуального права апеляційний суд уваги не звернув.
За таких обставин судові рішення в частині розподілу судових витрат підлягають зміні зі зменшенням розміру стягнутих з відповідача на користь позивача судового збору з 377 грн. до 295 грн. 84 коп. та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи з 30 грн. до 23 грн. 55 коп.
У решті - судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, доводи касаційної скарги висновків суду в цій частині не спростовують.
Керуючись ст. 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити частково.
Рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області від 22 лютого 2008 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 26 травня 2008 року в частині розподілу судових витрат змінити, зменшивши розмір стягнутих з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судового збору з 377 грн. до 295 грн. 84 коп. та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи з 30 грн. до 23 грн. 55 коп.
У решті - судові рішення залишити без змін.
Рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.П. Пшонка
Судді:
Т.Є. Жайворонок А.В. Костенко В.А. Мазурок В.С. Перепічай