У х в а л а
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
20 січня 2009 року м. Київ
Суддя Верховного Суду України Гуменюк В.І., розглянувши касаційну скаргу ДП по видобутку бурого вугілля "Бурвугілля" на рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 8 жовтня 2008 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ДП по видобутку бурого вугілля "Бурвугілля" про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,
в с т а н о в и в:
ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом посилаючись на те, що з 1975 року він працював помічником машиніста локомотиву, з 1983 року машиністом локомотиву, а з 1998 року працював машиністом електровозу, розрізу "Морозівський" ДХК "Олександріявугілля". У березні 2007 року підприємства ДХК "Олександріявугілля" були об'єднані і стали називатись ДП "Бурвугілля", яке почало практикувати таку форму трудового договору як трудова угода, без будь-яких записів про це в його трудовій книжці. Ніяких заяв про звільнення з роботи він не писав і наказів про звільнення не бачив до 128 березня 2007 року. Всупереч цьому 28 березня 2007 року з ним укладають трудову угоду, яка діє до 14 травня 2007 року, а потім були додаткові трудові угоди. Змушений був підписати ці угоди, щоб не втратити роботу і заробляти гроші для утримання сім`ї. 11 жовтня 2007 року йому повідомили, що він звільнений з роботи. Вважає звільнення незаконним, оскільки заяви про звільнення не писав, з наказом про звільнення не ознайомили, трудову книжку не видали. Просив поновити його на роботі, стягнути з відповідача на його користь заробітну плату за час вимушеного прогулу та моральну шкоду у розмірі 1 500 грн.
Рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 3 березня 2008 року у задоволенні позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Кіровоградської області від 8 жовтня 2008 року рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 3 березня 2008 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким позов задоволено. Поновлено ОСОБА_1 на роботі машиніста електровозу ДП по видобутку бурого вугілля "Бурвугілля" з 11 жовтня 2007 року. Стягнуто з відповідача на користь позивача 19 023 грн. 96 коп. заробітної плати за час вимушеного прогулу та 1 500 у рахунок відшкодування моральної шкоди.
У касаційній скарзі ДП по видобутку бурого вугілля "Бурвугілля" просить скасувати рішення апеляційного суду Кіровоградської області від 8 жовтня 2008 року та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
У відкритті касаційного провадження слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Касаційна скарга необґрунтована. Доводи скарги висновків суду не спростовують. Передбачених законом підстав неправильного застосування норм матеріального чи порушення норм процесуального права не встановлено.
Керуючись пунктом 5 частини 3 статті 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ДП по видобутку бурого вугілля "Бурвугілля" про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди.
Копію ухвали та додані до скарги матеріали направити скаржнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України В.І. Гуменюк