У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 січня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого Сеніна Ю.Л.,
суддів: Левченка Є.Ф., Лихути Л.М.,
ОСОБА_6 Л.І., Романюка Я.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання недійсним договору застави та за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні квартирою, виселення та зняття з реєстраційного обліку місця проживання,
в с т а н о в и л а :
У жовтні 2005 року ОСОБА_5 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що в липні 1999 року ОСОБА_2 позичила у нього 4880 доларів США, в забезпечення виконання зобов'язань за цим договором було укладено договір застави квартири АДРЕСА_1. Оскільки ОСОБА_2 узяті в борг гроші не повернула, було звернуто стягнення на заставлене майно, у результаті чого він став власником квартири й 20 травня 2003 року одержав свідоцтво про право власності, однак більше двох років не може користуватися квартирою, оскільки відповідачі безпідставно відмовляються звільнити її.
Позивач просив усунути йому перешкоди у користуванні та розпорядженні квартирою АДРЕСА_1, виселити відповідачів із зазначеної квартири та зняти їх з реєстраційного обліку за адресою цієї квартири.
У липні 2006 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом і просив визнати недійсним договір застави квартири АДРЕСА_1, укладений між ОСОБА_5 та ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 й посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_6 22 липня 1999 року, посилаючись на те, що його дружина ОСОБА_2 уклала з ОСОБА_5 договір позики й у забезпечення виконання цього договору в заставу ОСОБА_5 була передана зазначена квартира, хоча вона належала йому та ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 на праві спільної власності й згоди на передачу квартири в заставу ОСОБА_5 він не давав і договір застави не підписував.
Рішенням Острозького районного суду від 4 квітня 2007 року позов ОСОБА_1 задоволено, у задоволенні позову ОСОБА_5 відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду Рівненської області від 18 жовтня 2007 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову ОСОБА_1 та про задоволення позову ОСОБА_5
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Судами встановлено, що квартира АДРЕСА_1 на праві спільної часткової власності належала ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, у липні 1999 року ОСОБА_2 позичила у ОСОБА_5 гроші, й 22 липня 1999 року в забезпечення виконання договору позики зазначена квартира була передана в заставу ОСОБА_5
Також встановлено, що ОСОБА_2 узяті в борг гроші ОСОБА_5 не повернула, на підставі виконавчого напису нотаріуса від 12 вересня 2000 року було звернуто стягнення на заставлене майно - квартиру АДРЕСА_1, зазначена квартира не була продана з прилюдних торгів у зв'язку з відсутністю покупців і передана у власність ОСОБА_5, який у травні 2003 року одержав свідоцтво про право власності на неї.
Ухвалою Острозького районного суду від 6 листопада 2006 року в справі призначено судову почеркознавчу експертизу, така експертиза була проведена й відповідно до висновку експерта № 509 від 14 грудня 2006 року підпис від імені ОСОБА_1 в договорі застави квартири від 22 липня 1999 року ймовірно виконаний не ОСОБА_1, а іншою особою з ретельним наслідуванням підписів ОСОБА_1
Задовольняючи позов ОСОБА_1 та відмовляючи в задоволенні позову ОСОБА_5, суд першої інстанції поклав у основу рішення зазначений висновок експерта від 14 грудня 2006 року та виходив із того, що ОСОБА_1 договір застави не підписував і не мав волевиявлення на передачу квартири в заставу.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції й задовольняючи позов ОСОБА_5, апеляційний суд виходив із того, що обставини, які суд вважав установленими за позовом ОСОБА_1, недоведені, оскільки висновок почеркознавчої експертизи ймовірний, а покази свідків є сумнівними, тому підлягає захисту право власності ОСОБА_5 на квартиру.
Проте з такими висновками апеляційного суду цілком погодитися не можна.
Обґрунтовуючи позовні вимоги, ОСОБА_1 посилався на те, що він узагалі не був обізнаний про передачу квартири в заставу в липні 1999 року, так як особисто не підписував договір застави, без його згоди підпис за нього виконала ОСОБА_2
Згідно статей 303, 304 ЦПК України апеляційний суд досліджує докази, які судом першої інстанції були досліджені з порушенням встановленого порядку або в дослідженні яких було неправомірно відмовлено, а також нові докази, неподання яких до суду першої інстанції було зумовлено поважними причинами. Справа розглядається апеляційним судом за правилами, встановленими для розгляду справи судом першої інстанції, з винятками і доповненнями, встановленими цією главою.
Суд апеляційної інстанції зобов'язаний досліджувати докази й перевіряти ними обставини, що підлягають з'ясуванню.
У порушення зазначених норм цивільного процесуального закону апеляційний суд не прийняв висновок судової почеркознавчої експертизи від 14 грудня 2006 року як доказ, однак не досліджував такого висновку в судовому засіданні, в протоколі судового засідання від 18 жовтня 2007 року не зазначений хід дослідження цього доказу, хоча він був визнаний судом першої інстанції належним та допустимим і покладений в основу рішення про задоволення позову ОСОБА_1, при цьому апеляційний суд не встановив які порушення були допущені судом першої інстанції при дослідженні висновку почеркознавчої експертизи.
Також під час розгляду справи в апеляційному порядку ОСОБА_5 було заявлене клопотання про призначення повторної почеркознавчої експертизи з метою спростування висновку експертизи від 14 грудня 2006 року як доказу в зв'язку з наявністю в ньому суперечностей та деякої невизначеності.
Суд апеляційної інстанції ухвалою від 18 жовтня 2007 року відмовив у задоволенні зазначеного клопотання, при цьому належним чином не вмотивував свого висновку про відсутність необхідності призначення повторної експертизи.
За таких обставин рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції з підстав, передбачених частиною другою статті 338 ЦПК України.
Керуючись статтею 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.
Рішення Апеляційного суду Рівненської області від 18 жовтня 2007 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: Є.Ф. Левченко Л.М. Лихута Л.І. ОСОБА_6 Я.М. Романюк