У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
13 січня 2009 року
м. Київ
 
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Україна" до товариства з обмеженою відповідальністю "КАМІА", ОСОБА_1, Зіньківського відділення Полтавської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" про визнання недійсним договору оренди землі, скасування його державної реєстрації та зобов`язання переукласти договір оренди землі,
в с т а н о в и л а:
У січні 2008 року сільськогосподарський багатофункціональний кооператив "Україна" (далі – СБК "Україна") звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "КАМІА" (далі – ТОВ "КАМІА"), ОСОБА_1 Зіньківського відділення Полтавської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" про визнання недійсним договору оренди землі, скасування його державної реєстрації та зобов`язання переукласти договір оренди землі.
Зазначав, що 19 жовтня 2007 року уклав з ОСОБА_1. договір оренди землі, за умовами якого ОСОБА_1. передала СБК "Україна" у строкове платне користування належні їй на праві власності 2,45 га земель сільськогосподарського призначення строком на один рік. Протягом місяця після закінчення строку договору СБК "Україна" не одержав від орендодавця жодних письмових заперечень щодо продовження договору оренди на новий строк. Орендар продовжував користуватись земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, а орендодавець у встановленому законом порядку не ставив питання про розірвання договору оренди.
Посилаючись на те, що ОСОБА_1. уклала договір оренди належної їй земельної ділянки з ТОВ "КАМІА", чим порушила переважне право СБК "Україна" на поновлення договору оренди, просив визнати зазначений договір оренди недійсним та, ураховуючи те, що кооператив продовжує користуватись земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди й проти цього не заперечує ОСОБА_1 зобов`язати орендодавця переукласти договір оренди на новий строк на попередніх умовах з урахуванням змін у законодавстві в частині розміру орендної плати.
Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 10 лютого 2009 року позовні вимоги СБК "Україна" задоволено частково. Зобов`язано ОСОБА_1. переукласти договір оренди землі, що належить їй на праві приватної власності на землю на підставі державного акта, виданого 19 грудня 2001 року Тарасівською сільською радою Зінківського району Полтавської області, площею 2,45 га зі СБК "Україна" на попередніх умовах з урахуванням змін у законодавстві в частині розміру орендної плати. У задоволенні позовних вимог СБК "Україна" про визнання договору оренди землі недійсним відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 13 квітня 2009 року рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 10 лютого 2009 року в частині задоволення позовних вимог про зобов`язання ОСОБА_1. переукласти договір оренди землі зі СБК "Україна" на попередніх умовах з урахуванням змін у законодавстві в частині розміру орендної плати скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог СБК "Україна" відмовлено.
У касаційній скарзі СБК "Україна" просить скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом установлено, що 19 жовтня 2007 року між ОСОБА_1. і СБК "Україна" був укладений договір оренди землі, за умовами якого ОСОБА_1. передала СБК "Україна" у строкове платне користування 2,45 га землі сільськогосподарського призначення, що розташована на території Тарасівської сільської ради Зіньківського району Полтавської області, строком на один рік. Державна реєстрація зазначеного договору оренди згідно з вимогами ч. 1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" не проведена.
На початку 2008 року між ОСОБА_1. і ТОВ "КАМІА" було досягнуто домовленості щодо укладення договору оренди земельної ділянки площею 2,45 га, що розташована на території Тарасівської сільської ради Зіньківського району Полтавської області, проте зазначений договір оренди укладено не було.
Відповідно до ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбаченому Земельним кодексом України (2768-14) , Законом України "Про оренду землі" (161-14) та договором оренди.
Згідно з ч. 4 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем, який укладається в письмовій формі.
Згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації.
Відповідно до ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.
Установивши, що укладений 19 жовтня 2007 року СБК "Україна" з ОСОБА_1. договір оренди земельної ділянки не був зареєстрований у встановленому законом порядку, суд апеляційної інстанції дійшов обгрунтованого висновку про те, що такий договір не створює будь-яких юридичних наслідків для сторін і не порушує законних прав та інтересів СБК "Україна".
Судове рішення в частині вирішення питання про визнання недійсним договору оренди землі СБК "Україна" не оскаржується.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов’язкового скасування судового рішення.
Ураховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити в задоволенні касаційної скарги
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Україна" відхилити.
Рішення апеляційного суду Полтавської області від 13 квітня 2009 року в частині вирішення позовних вимог про зобов`язання ОСОБА_1 переукласти договір оренди землі з сільськогосподарським багатофункціональним кооперативом "Україна" на попередніх умовах з урахуванням змін у законодавстві в частині розміру орендної плати залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Ю.Л. Сенін
Судді:
М.І. Балюк
В.Г. Данчук
Л.І. Охрімчук
Ю.В. Прокопчук