У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 грудня 2008 року м.Київ
Суддя Верховного Суду України Сенін Ю.Л., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Одеської області від 17 вересня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 26 листопада 2008 року,
в с т а н о в и в :
Рішенням Апеляційного суду Одеської області від 17 вересня 2008 року скасовано рішення Суворовського районного суду м.Одеси від 9 липня 2008 року та ухвалено нове рішення, яким задоволено позовні вимоги відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" до ОСОБА_2, ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію, постановлено стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" 6292 грн. 61 коп.
Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 26 листопада 2008 року відмовлено в задоволенні заяви ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами зазначеного рішення апеляційного суду.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення апеляційного суду і залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм процесуального права.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 325 ЦПК України касаційна скарга може бути подана протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду. Касаційна скарга, подана після закінчення строку на касаційне оскарження, повертається особі, яка її подала, якщо вона не порушує питання про поновлення цього строку, а також коли у поновленні цього строку відмовлено.
Касаційна скарга в частині заявленого клопотання про скасування рішення Апеляційного суду Одеської області від 17 вересня 2008 року не може бути прийнята до провадження, оскільки вона подана 10 грудня 2008 року, про що свідчить поштовий штемпель на конверті, тобто з пропуском передбаченого ч. 1 ст. 325 ЦПК України строку на касаційне оскарження, питання про його поновлення не порушене.
Згідно п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_1 не містить доводів, які викликають необхідність перевірки їх матеріалами справи, наведені нею доводи та зміст оскаржуваної
ухвали також не дають підстав для висновку, що апеляційним судом при вирішенні питання про відмову в задоволенні заяви про перегляд рішення апеляційного суду за нововиявленими обставинами допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст.ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
На підставі наведеного та керуючись ст. 325, ч. 2, п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 в частині оскарження рішення Апеляційного суду Одеської області від 17 вересня 2008 року у зв'язку з пропуском передбаченого ч. 1 ст. 325 ЦПК України строку на касаційне оскарження залишити без розгляду.
Відмовити у відкритті касаційного провадження в справі за позовом відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" до ОСОБА_2, ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 26 листопада 2008 року.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити
ОСОБА_1
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України Ю.Л.Сенін