ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У х в а л а
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
24 грудня 2008 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Костенка А.В.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,
Пшонки М.П., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до відкритого акціонерного товариства "Львівобленерго" про визнання незаконними акта й протоколу, відшкодування моральної шкоди та за позовом відкритого акціонерного товариства "Львівобленерго" до ОСОБА_1 про відшкодування збитків за касаційною скаргою відкритого акціонерного товариства "Львівобленерго" на рішення Червоноградського міського суду Львівської області від 8 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 29 травня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У серпні 2003 року ОСОБА_1, звернувшись до суду з указаним позовом, зазначав, що 21 липня 2003 року під час проведення перевірки дотримання Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) один із працівників відповідача заліз на горище його будинку, звідки виніс трансформатор, який він придбав для встановлення сигналізації, і підключив його в розетку, унаслідок чого диск лічильника електроенергії почав крутитись у зворотний бік. За наслідками перевірки працівниками відповідача було складено акт про порушення ним Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) та накладено штраф.
Незважаючи на те, що він оскаржив дії відповідача до суду, останній у період з 2003 року до 2006 року неодноразово відключав його будинок від електропостачання.
Посилаючись на викладене, ОСОБА_1 просив визнати незаконними та скасувати акт відповідача про порушення ним Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) від 21 липня 2003 року та протокол засідання комісії відповідача від 28 липня 2003 року про нарахування йому штрафних санкцій у розмірі 2 527 грн. 20 коп., а також стягнути з відповідача 3 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.
У квітні 2004 року відкрите акціонерне товариство "Львівобленерго" (далі - ВАТ "Львівобленерго") звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у розмірі 2 527 грн. 20 коп., завданих ним у результаті позаоблікового використання електроенергії, про що було складено акт № 067824 від 21 липня 2003 року.
Рішенням Червоноградського міського суду Львівської області від 8 жовтня 2007 року позов ОСОБА_1 задоволено частково. Визнано недійсними та скасовано акт ВАТ "Львівобленерго" про порушення ОСОБА_1 Правил користування електричною енергією для населення (1357-99-п) від 21 липня 2003 року й протокол засідання комісії ВАТ "Львівобленерго" від 28 липня 2003 року про нарахування йому штрафних санкцій у розмірі 2 527 грн. 20 коп. Стягнуто з ВАТ "Львівобленерго" на користь ОСОБА_1 800 грн. на відшкодування моральної шкоди. У задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено. У задоволенні позову ВАТ "Львівобленерго" відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Львівської області від 29 травня 2008 року додано до мотивувальної частини зазначеного рішення міського суду посилання на ст. 440-1 ЦК України 1963 року, у решті - рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У обґрунтування касаційної скарги ВАТ "Львівобленерго" посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і ухвалення нового рішення.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи частково позов ОСОБА_1 і відмовляючи в задоволенні позову ВАТ "Львівобленерго", суди виходили з того, що відносини між сторонами є деліктними та позивачем доведено спричинення діями відповідача моральної шкоди.
Проте з такими висновками судів погодитися не можна.
Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною енергією згідно із законодавством України.
На підставі п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (1357-99-п) , споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії у разі споживання електричної енергії без приладів обліку.
У порушення вимог ст. 214 ЦПК України суд не з'ясував, які правовідносини виникли між сторонами, яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин та чи не випливає позаоблікове використання електроенергії в разі доведеності з договору сторін про користування електричною енергією.
Водночас суд не врахував і вимог абз. 7 ст. 3 Закону України "Про захист прав споживачів" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин), згідно з яким споживачі мають право на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров'я людей товарами (роботами, послугами), та в порушення вимог ст. 213 ЦПК України не дослідив питання про те, чи було відключення відповідачем енергопостачання небезпечним для життя й здоров'я позивача.
На вказані порушення, допущені судом першої інстанції, не звернув уваги й суд апеляційної інстанції, який залишив рішення міського суду без змін.
З урахуванням наведеного ухвалені у справі судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Львівобленерго" задовольнити частково.
Рішення Червоноградського міського суду Львівської області від 8 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 29 травня 2008 року скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
А.В. Костенко В.А. Мазурок В.С. Перепічай М.П. Пшонка