ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 грудня 2008 року м. Київ
Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
Левченко Є.Ф.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 6 березня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 3 липня 2008 року в справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ майна в натурі, визнання права власності на частину земельної ділянки та відшкодування моральної шкоди та за зустрічним позовом про поділ житлового будинку в натурі,
в с т а н о в и в:
До Верховного Суду України надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 на рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 6.03.2008 р., залишене без змін ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 3.07.2008 р., яким позови задоволено частково: визнано за ОСОБА_2та ОСОБА_1 право власності на 50/100 частин житлового будинку АДРЕСА_1 області за кожним; проведено поділ будинку в натурі, та виділено кожному з них по 743 кв. м земельної ділянки, в тому числі по частині земельної ділянки загального користування площею 59,4 кв. м; зобов'язано сторони зробити необхідні переобладнання для належного користування житловим будинком; стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 грошову компенсацію в розмірі 32,87 грн. та вирішено питання про судові витрати, а в решті вимог відмовлено.
У касаційній скарзі заявник просить скасувати судові рішення в частині задоволених вимог та передати справу на новий розгляд до місцевого суду, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Розглянувши касаційну скаргу, вважаю, що підстави для відкриття касаційного провадження відсутні, виходячи з наступного.
Відповідно до п. 5. ст. 328 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необгрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції в межах касаційної скарги перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанцій норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Із змісту касаційної скарги та оскаржуваних судових рішень не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права, касаційна скарга є необгрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Керуючись п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження в справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ майна в натурі, визнання права власності на частину земельної ділянки та відшкодування моральної шкоди та за зустрічним позовом про поділ житлового будинку в натурі.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити ОСОБА_1.
Касаційну скаргу залишити в суді касаційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України Є.Ф. Левченко