У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 грудня 2008 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Лихути Л.М.,
Романюка Я.М.,
Охрімчук Л.І.,
Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - виконавчий комітет Сімферопольської міської ради, про усунення перешкод у користуванні жилим приміщенням, за позовом Сімферопольської міської ради до ОСОБА_2, третя особа - ОСОБА_1, про усунення перешкод у користуванні власністю шляхом виселення та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до виконавчого комітету Сімферопольської міської ради, третя особа - ОСОБА_1, про визнання ордеру на жиле приміщення недійсним, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на ухвалу судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 14 жовтня 2008 року,
в с т а н о в и л а :
Рішенням Київського районного суду м. Сімферополя від 6 серпня 2008 року позови ОСОБА_1 та Сімферопольської міської ради задоволено. Зобов'язано ОСОБА_2 усунути ОСОБА_1 перешкоди у користуванні квартирою АДРЕСА_1 та виселено її із зазначеної квартири без надання іншого жилого приміщення. У задоволенні зустрічного позову відмовлено.
Ухвалою судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 14 жовтня 2008 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишено без розгляду.
У касаційній скарзі ОСОБА_2, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати ухвалу судді апеляційного суду.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково.
Залишаючи без розгляду апеляційну скаргу, суддя апеляційного суду виходив із того, що скарга подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження та після закінчення строку апеляційного оскарження, а особа, яка її подала, не порушила клопотання про його поновлення.
Однак з таким висновком погодитися не можна.
Відповідно до ч. 1 ст. 294 ЦПК України заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Згідно зі ст. 69 ЦПК України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.
До матеріалів касаційної скарги долучено копію заяви ОСОБА_2 про апеляційне оскарження з відміткою суду першої інстанції про її отримання 15 серпня 2008 року.
Не давши оцінки зазначеній обставині, суддя апеляційного суду дійшов помилкового висновку про необхідність залишення апеляційної скарги без розгляду.
За таких обставин постановлену ним ухвалу відповідно до вимог п. 2 ст. 342 ЦПК України слід скасувати і передати питання про прийняття апеляційної скарги на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 336, п. 2 ст. 342, п. 6 ч. 1 344 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити частково.
Ухвалу судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 14 жовтня 2008 року скасувати і передати питання про прийняття апеляційної скарги ОСОБА_2 на рішення Київського районного суду м. Сімферополя від 6 серпня 2008 року на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий А.Г. Ярема Судді: Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк Ю.Л. Сенін