У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 грудня 2008 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гнатенка А.В.,
суддів:
Барсукової В.М., Григор'євої
Л.І.,
Данчука В.Г., Косенка В.Й.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на ухвалу судді судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 30 серпня 2007 року,
в с т а н о в и л а :
Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 19 жовтня 2006 року позов задоволено частково.
Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 25 червня 2007 року роз'яснено рішення суду першої інстанції.
Ухвалою судді судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 30 серпня 2007 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу суду першої інстанції від 25 червня 2007 року залишено без розгляду у зв'язку з пропуском строку на апеляційне оскарження.
ОСОБА_2 звернувся до Верховного Суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу судді апеляційної інстанції та передати питання на розгляд апеляційного суду, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Залишаючи без розгляду апеляційну скаргу ОСОБА_2, суд апеляційної інстанції виходив із того, що заява про апеляційне оскарження ухвали місцевого суду подана ним із пропуском передбаченого ст. 294 ЦПК України строку, а заява про його поновлення відсутня.
Проте з таким висновком суду апеляційної інстанції погодитися не можна, оскільки він суперечить нормам процесуального права.
Відповідно до ст. 69 ЦПК України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.
Згідно з ч. 3 ст. 70 ЦПК України, якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. При цьому строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку (ч. 6 ст. 70 ЦПК України).
За правилами ч.ч. 2, 3 ст. 294 ЦПК України заяву про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції може бути подано протягом п'яти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення вказаних строків, залишаються без розгляду, якщо апеляційний суд за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.
З матеріалів справи та доданої до скарги копії опису поштового відправлення вбачається, що заяву про апеляційне оскарження ухвали місцевого суду від 25 червня 2007 року ОСОБА_2 здав на пошту 27 червня 2007 року й вона надійшла до суду першої інстанції 3 липня 2007 року, а апеляційну скаргу подав до місцевого суду 6 липня 2007 року. Оскільки перебіг 5-денного строку для подання заяви про апеляційне оскарження розпочався 26 червня 2007 року та закінчився 30 червня 2007 року, а 10-денного строку для подання апеляційної скарги розпочався з 28 червня 2007 року й закінчився 7 липня 2007 року, то заява про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції та апеляційна скарга на неї були подані ОСОБА_2 у встановлені ст. 294 ЦПК України строки.
За таких обставин у силу вимог п. 2 ч. 1 ст. 342 ЦПК України ухвала суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню з направленням справи до цього ж суду для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги ОСОБА_2 на ухвалу місцевого суду.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити.
Ухвалу судді судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 30 серпня 2007 року скасувати, а справу передати до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги ОСОБА_2 на ухвалу Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 25 червня 2007 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.В. Гнатенко
Судді:
В.М. Барсукова
Л.І. Григор'єва
В.Г. Данчук
В.Й. Косенко