У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі :
головуючого
Григор'євої Л.І.,
суддів:
Балюка М.І.,
Барсукової
В.М.,
В.Г.Данчука, В.Й.Косенка,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ДВС у Бобровицькому районі, ДАК "Національна мережа аукціонних центрів", Вороньківського ССТ про визнання частково недійсним акта про прилюдні торги та визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва будівлі магазину,
в с т а н о в и л а :
Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом про визнання частково недійсним акта ДВС у Бобровицькому районі від 15 листопада 2005 року про проведені прилюдні торги, в частині проданого майна : будівлі магазину ІНФОРМАЦІЯ_1 загальною площею 183,9 кв.м., основною площею 94,6 кв.м., 1960 року забудови, розташованого в АДРЕСА_1 Бобровицького району та просив визнати за ним право власності на даний об'єкт, посилаючись на те, що спірну будівлю магазину 15 листопада 2005 року придбав з прилюдних торгів за 7500 грн., проте не може зареєструвати за собою право власності на магазин, оскільки майно належало Вороньківському ССТ, яке не зареєструвало за собою право власності на спірне майно. ДВС у Бобровицькому районі при здійсненні опису та арешту майна, при передачі його на реалізацію, а також ДАК "Національна мережа аукціонних центрів" при реалізації майна невірно визначили правовий статус будівлі. Позивач зазначає, що оскільки будівля не введена в експлуатацію і право власності на неї не зареєстровано, то це майно мало бути реалізовано як об'єкт незавершеного будівництва відповідно до ч. 3 ст. 331 ЦК України.
Рішенням Носівського районного суду від 11 грудня 2006 року позов задоволено частково.
Рішенням апеляційного суду Чернігівської області від 13 березня 2007 року рішення Носівського районного суду від 11 грудня 2006 року в частині відмови ОСОБА_1. в задоволенні вимог про визнання за ним права власності на об'єкт незавершеного будівництва будівлі магазину скасовано та ухвалено нове рішення, яким визнано за ОСОБА_1. право власності на об'єкт незавершеного будівництва будівлі магазину ІНФОРМАЦІЯ_1 загальною площею 183,9кв.м., основною площею 94,6 кв.м., розташованого в АДРЕСА_1 Бобровицького району. В іншій частині рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі Вороньківського ССТ ставиться питання про скасування рішення суду апеляційної інстанції, в зв'язку з порушенням норм матеріального та процесуального права залишення без змін рішення суду першої інстанції.
Касаційна скарга підлягає задоволенню за таких підстав.
Згідно положень п. 6 ч. 1 ст. 338ЦПК України судове рішення підлягає обов'язковому скасуванню з передачею справи на новий розгляд, якщо справу розглянуто з порушенням правил виключної підсудності.
Справа, що розглянута згідно ст. 114 ЦПК України відноситься до виключної підсудності та мала розглядатися Бобровецьким районним судом - за місцем знаходження спірного нерухомого майна.
Крім того, розглядаючи справу, судами в порушення положень ст. ст. 176, 212, 213 ЦПК України не перевірені пояснення власника спірного майна про те, що ОСОБА_1. не є добросовісним набувачем майна, оскільки фактично торги у відповідності з чинним законодавством порядком не проводилися, а задовго до їх проведення за домовленістю з особами, що їх проводили ОСОБА_1. визнаний таким, що виграв ці торги. У підтвердження цих доводів приводиться той факт, що технічний паспорт на спірну будівлю виготовлений на кошти ОСОБА_1. (т.1 а.с.298) задовго до проведення прилюдних торгів та за ціною, яка є значно заниженою.
За таких обставин, коли судами порушені норми процесуального права, які унеможливлюють вважати рішення законним та обґрунтованим, ухвалені у справі рішення підлягають скасуванню, а справа направленню на новий розгляд.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Вороньківського ССТ задовольнити.
Рішення Носівського районного суду від 11 грудня 2006 року та рішення апеляційного суду Чернігівської області від 13 березня 2007 року скасувати, а справу направити на новий розгляд за підсудністю до Бобровицького районного суду Чернігівської області .
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І.Григор'єва
Судді: М.І. Балюк
В.М.Барсукова
В.Г.Данчук
В.Й.Косенко