• База оподаткування та ПДВ


Юридична особа є платником єдиного податку за ставкою 6%. Чи потрібно включати до бази оподаткування єдиним податком виручку від іншої реалізації з урахуванням ПДВ?
(Полтавська обл.)

 


Суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з наступних ставок єдиного податку:
6% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору — в разі сплати ПДВ згідно із Законом № 168/97-ВР;
10% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.
Отже, у разі сплати єдиного податку за ставкою 6 чи 10% сума єдиного податку обчислюється із суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору. На цей час немає законодавчих підстав для виключення суми ПДВ з бази оподаткування єдиним податком.
Таким чином, для визначення бази оподаткування єдиним податком за ставкою 6% необхідно включати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручки від іншої реалізації з урахуванням ПДВ.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року