• Перехід на 10-відсоткову ставку єдиного податку


Юридична особа у IV кварталі 2002 р. працювала на спрощеній системі оподаткування за ставкою 6%. У грудні було відвантажено товар, на який нарахована та сплачена у відповідному податковому періоді сума ПДВ. Починаючи з січня наступного року підприємство перейшло на ставку 10%. За якою ставкою єдиного податку підприємство повинно оподаткувати кошти, отримані у січні за товар, відвантажений у грудні?
(м. Севастополь, АР Крим)

 


Відповідно до ст. 3 Указу № 727/98 суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з таких ставок єдиного податку:
6% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору — у разі сплати податку на додану вартість згідно із Законом № 168/97-ВР;
10% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
Якщо суб’єкт господарювання зареєструвався як платник ПДВ та одночасно перебуває на спрощеній системі оподаткування за ставкою єдиного податку у розмірі 6%, то на нього поширюються всі без винятку норми Закону № 168/97-ВР.
Оскільки при спрощеній системі оподаткування відвантаження товарів не має податкових наслідків до моменту отримання постачальником (продавцем) оплати, то підприємство повинно оподаткувати кошти, отримані у січні за товар, відвантажений у грудні, за ставкою єдиного податку, чинною в періоді отримання грошей, тобто 10%.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року