• Придбання нерезидентом сировини та передача
її на переробку без вивозу з України


Представництво іноземної юридичної особи в Україні (у подальшому — представництво) продає сировину іноземній компанії (нерезиденту) за розрахунками в іноземній валюті на умовах поставки EXW Франко-завод. Сировина не вивозиться з митної території України, а на давальницьких умовах передається на переробку резиденту. Який порядок обкладання ПДВ зазначеної операції?

 


Відповідно до міжнародних правил умови поставки EXW Франко-завод визначають зобов’язання продавця виконаними після того, як він надав покупцеві товар на своєму підприємстві, а покупець несе всі інші витрати, пов’язані з перевезенням до місця призначення. Крім того, правилами зазначено, що такі умови поставки не слід застосовувати, якщо покупець не може прямо або опосередковано виконати експортні формальності.
Згідно зі ст. 37 Митного кодексу України переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів підлягає митному оформленню.
Стаття 224 Цивільного кодексу України передбачає, що за договором купівлі-продажу продавець зобов’язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов’язаний прийняти майно i сплатити за нього певну грошову суму.
Отже, якщо за договором купівлі-продажу між представництвом та іноземною компанією не здійснювалося митного оформлення, не складалося вантажної митної декларації, яка би підтверджувала факт вивезення (експортування) сировини за межі митної території України, то втрачається статус товару (у даному випадку сировини) як такого, що переміщується через митний кордон України (ст. 2 Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою № 574).
А тому слід вважати, що продаж товару представництвом іноземній компанії здійснено на митній території України з переходом, відповідно, права власності, оскільки за відсутності у замовника (суб’єкта господарської діяльності, який надає давальницьку сировину для вироблення готової продукції) права власності на сировину не може здійснюватися операція з давальницькою сировиною (ст. 1 Закону № 2761-III передбачено, що право власності на давальницьку сировину на кожному етапі її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцію належить замовнику).
Операція з продажу на митній території України такої сировини підпадає під об’єкт обкладання ПДВ, визначення якого наведено у п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР, за якою податкові зобов’язання нараховуються за ставкою у розмірі 20%. Оскільки покупець цієї сировини є нерезидентом, якого не зареєстровано платником ПДВ на території України, то, звичайно, ні за яких обставин не може йтися про формування податкового кредиту.
Стосовно обкладання ПДВ операцій з надання послуг з переробки давальницької сировини нерезидента, придбаної на митній території України за іноземну валюту, необхідно керуватися роз’ясненнями ДПА України, наданими у листі ДПА України від 20.03.98 р. № 2981/10/16-1321.
Щодо вивезення й обкладання ПДВ готової продукції, виробленої з давальницької сировини, то слід зазначити, що ст. 4 Закону № 2761-III встановлено, що підставою для митного оформлення готової продукції, яка вироблена з давальницької сировини, закупленої за іноземну валюту в Україні, i вивозиться з митної території України, є подання українським виконавцем митному органу копії контракту на придбання іноземним замовником давальницької сировини в Україні та довідки установи банку України про надходження валюти на рахунок українського постачальника сировини.
Оформлення вантажної митної декларації на готову продукцію, виготовлену з давальницької сировини, придбаної нерезидентом на митній території України, здійснюється у відповідному митному режимі, передбаченому Інструкцією, затвердженою наказом № 307. Особливості заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митного режиму експорту при вивезенні готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, встановлено Порядком заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів експорту, імпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгівлі, затвердженим наказом № 380.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року