• Послуги зовнішнього роумінгу


Товариство надає своїм абонентам послуги зовнішнього роумінгу. Який порядок обкладання ПДВ таких послуг?
(м. Донецьк)

 


Згідно з Угодою щодо співробітництва у розвитку i використанні систем стільникового рухомого зв’язку (ратифіковано Законом № 149/98) послуги стільникового зв’язку можуть надаватися як всередині країни, так i за її межами.
Об’єктом обкладання ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, а також отримані роботи (послуги), що надаються нерезидентами для їх використання та споживання на митній території України (п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Отже, послуги, що надаються обслуговуючим оператором іноземної держави місцевому оператору — резиденту, який придбаває таку послугу на користь абонента, підпадають під об’єкт обкладання ПДВ i оподатковуються в порядку, передбаченому для операцій з отримання робіт (послуг), які надаються нерезидентом для використання на митній території України.
Операції з надання (обслуговування) оператором мереж стільникового рухомого зв’язку України абоненту-резиденту послуг, обумовлених договором між таким абонентом та оператором-резидентом, у тому числі послуг роумінгу, також є об’єктом оподаткування i обкладаються за повною ставкою ПДВ.
Слід зазначити, що застосування нульової ставки в обкладанні ПДВ передбачає надання послуг нерезиденту для споживання за межами митної території України відповідно до договорів з ним та за наявності документів, які підтверджують їх виконання (пп. 6.2.2 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року