• Дата виникнення податкового кредиту
та податкових зобов’язань за договором доручення


ТОВ уклало з комунальним підприємством договір, згідно з яким підприємство має придбати для ТОВ бульдозер за відповідну винагороду. ТОВ кошти перерахувало. Строк виконання умов договору — до жовтня 2003 р. Проте комунальне підприємство нині ліквідується у зв’язку з реорганізацією та приєднанням до ТОВ. Підприємство має заборгованість перед бюджетом по податках. Чи коригується ПДВ у податковому обліку як у ТОВ, так i у підприємства за зазначеним договором?
(ТОВ «Восток», м. Вільногірськ, Дніпропетровська обл.)

 


Об’єктом обкладання ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону № 168/97-ВР). Таким чином, наведена в запитанні операція є об’єктом оподаткування.
База оподаткування операцій з придбання товарів (робіт, послуг) за дорученням та за рахунок іншої особи визначається відповідно до п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-ВР. А саме: у разі коли платник податку (далі — повірений) здійснює діяльність з придбання товарів (робіт, послуг) за дорученням та за рахунок іншої особи (далі — довіритель), датою збільшення податкового кредиту такого повіреного є дата перерахування коштів (надання в управління цінних паперів, інших документів, що засвідчують відносини боргу) на користь продавця таких товарів (робіт, послуг) або надання інших видів компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг), а датою збільшення податкових зобов’язань є дата передачі таких товарів (результатів робіт, послуг) довірителю. При цьому довіритель не збільшує податковий кредит на суму коштів (вартість цінних паперів, інших документів, що засвідчують відносини боргу), перерахованих (переданих) повіреному, але має право на збільшення податкового кредиту в податковий період отримання товарів (робіт, послуг), придбаних повіреним за його дорученням.
Зазначене правило не поширюється на операції з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України або з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України в межах зазначених договорів, оподаткування яких регулюється відповідними нормами Закону № 168/97-ВР.
Оскільки у ТОВ за зазначеним договором не виникає податкового кредиту, тому що ТОВ не отримало бульдозера, а в комунального підприємства не виникає податкових зобов’язань, то й жодного коригування ПДВ за цією операцією як у ТОВ, так i у комунального підприємства не відбувається.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року