• Забезпечення боргових зобов’язань
ощадним сертифікатом


ТОВ здійснило поставку паперу підприємству, яке, у свою чергу, свої боргові зобов’язання за папір забезпечило ощадним сертифікатом (іншим борговим інструментом). Чи виникає в цьому випадку у ТОВ податковий кредит за придбаними ощадними сертифікатами? (м. Львів)

 


Згідно із Законом № 1201-XII ощадний сертифікат — це один із видів цінних паперів, який є письмовим свідоцтвом банку про депонування грошових коштів, що засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту i процентів за ним.
Операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу за кошти цінних паперів, що випущені в обіг суб’єктами підприємницької діяльності, Нацбанком України, Мінфіном України, не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР). Отже, при випуску та передачі банківською установою ощадного сертифікату номінал такого сертифікату не може бути збільшений на суму ПДВ.
Крім того, при продажу товарів (робіт, послуг), які є об’єктом оподаткування ПДВ, під забезпечення боргових зобов’язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого або переказного векселя або інших боргових інструментів, випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг) (п. 4.8 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Таким чином, за операцією між ТОВ i підприємством, при якій ТОВ здійснило поставку паперу, а підприємство свої боргові зобов’язання за папір забезпечило ощадним сертифікатом (іншим борговим інструментом), у ТОВ повинні бути нараховані податкові зобов’язання на операції з поставки паперу. При цьому у ТОВ не виникає права на податковий кредит за отриманим ощадним депозитним сертифікатом, оскільки у підприємства відсутні законодавчі підстави для збільшення номіналу i процентів цінного паперу на суму ПДВ.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року