• Отримання від нерезидента робіт (послуг)
платником єдиного податку


Чи повинні суб’єкти підприємницької діяльності, що не зареєстровані платниками ПДВ i перебувають на спрощеній системі оподаткування, при отриманні робіт (послуг) від нерезидента сплачувати до бюджету ПДВ?

 


Указом № 727/98 передбачено звільнення суб’єктів малого підприємництва від сплати ПДВ лише з операцій з продажу товарів (робіт, послуг), тобто з операцій, які визначені об’єктом оподаткування згідно з підпунктами 3.1.1 та 3.1.3 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР.
Операції із ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та операції з отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України, які є об’єктами оподаткування (пп. 3.1.2 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР), є операціями з придбання товарів (робіт, послуг), рівноцінними операціям з придбання товарів (робіт, послуг) на митній території України, а тому ПДВ з таких операцій сплачується на загальних підставах відповідно до чинного законодавства. Різниця полягає лише в тому, що у разі коли придбання товарів (робіт, послуг) здійснюється на митній території України у суб’єкта підприємницької діяльності — платника ПДВ, то ПДВ сплачується особі, яка продала такі товари (роботи, послуги), i перераховується нею до бюджету, а у разі ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами, ПДВ сплачується до бюджету особою, яка ввезла такі товари чи отримала такі роботи (послуги).
Таким чином, при отриманні суб’єктами підприємницької діяльності, що перебувають на спрощеній системі оподаткування (незалежно від того, є вони юридичними чи фізичними особами, та незалежно від того, зареєстровані вони платниками ПДВ чи ні), робіт i послуг від нерезидентів для їх використання i споживання на митній території України ПДВ сплачується у загальному порядку, встановленому для всіх суб’єктів підприємницької діяльності.
Податкові зобов’язання з таких операцій повинні бути задекларовані шляхом подання податкової декларації з ПДВ за звітний квартал (для платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, звітний період, рівний кварталу, встановлено абзацом дев’ятим п. 4 Указу № 727/98), в якому було отримано роботи або послуги від нерезидентів. Сума податкових зобов’язань з таких операцій відображається в рядку 7 «Роботи (послуги), отримані від нерезидента для їх використання або споживання на митній території України, та готова продукція, виготовлена з давальницької сировини нерезидента, що реалізується на митній території України» розділу I «Податкові зобов’язання» податкової декларації з подальшим перенесенням до розділу III «Розрахунки з бюджетом за звітний період» відповідно до порядку заповнення декларації. Сплата податкових зобов’язань до бюджету здійснюється в терміни, встановлені чинним законодавством. Обмежень щодо форми податкової декларації (повна чи спрощена) не встановлюється, оскільки зважаючи на те, що особа, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування, не є зареєстрованим платником ПДВ, вона не має права на отримання податкового кредиту з таких операцій. Бюджетне відшкодування за такою декларацією не визначається.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року