• Оподаткування послуг з організації
ділових місій за кордон


Який порядок оподаткування ПДВ коштів, які отримують Торгово-промислова палата України та регіональні торгово-промислові палати на організацію ділових місій за кордон?

 


Об’єктом обкладання ПДВ є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України та надання послуг (виконання робіт) для їх споживання за межами митної території України (п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Таким чином, якщо торгово-промислові палати надають українським підприємцям послуги з організації їх участі в міжнародних виставках, ділових місіях, конференціях, семінарах, зустрічах, тощо за межами митної території України за рахунок їх коштів, то об’єктом обкладання ПДВ за ставкою 20% є та частина коштів, яка надходить на рахунки торгово-промислових палат як оплата вартості підготовчо-організаційних послуг, пов’язаних з проведенням зазначених заходів за межами митної території України.
Податкові зобов’язання виникають згідно з правилами, встановленими п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, i податкова накладна виписується лише на ту частину вартості наданих послуг, забезпечення (надання) якої здійснюється торгово-промисловими палатами.
При цьому право на податковий кредит торгово-промислові палати матимуть лише в частині витрат, пов’язаних з підготовкою та організацією ділових місій за межами митної території України.
Послуги, які надаються нерезидентом та споживаються резидентами (проживання, харчування, проведення семінару) за межами митної території України i оплата за які здійснюється від імені торгово-промислових палат, але за рахунок учасників ділових місій, не включаються до бази оподаткування торгово-промислових палат.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року