• Оздоровлення дітей з батьками
у приватному закладі відпочинку


Приватне підприємство утримує на балансі заклад відпочинку, що має назву «Міжнародний дитячий оздоровчий центр». Основним видом діяльності цього закладу є організація відпочинку та оздоровлення дітей та батьків з дітьми. Центр працює за комплексною програмою «Дитяче літо», яка погоджена з Міносвіти України та Держкомітетом у справах сім’ї та молоді. У цьому центрі працюють педагогічні та медичні працівники.
Чи має право підприємство на користування пільгою, встановленою пп. 5.1.9 п. 5.1 ст. 5 Закону «Про податок на додану вартість» щодо реалізації путівок на відпочинок дітей у зазначеному закладі відпочинку?

 


Операції з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України, звільняються від обкладання ПДВ. Зазначена пільга не поширюється на продаж путівок нерезидентам (пп. 5.1.9 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Перелік звільнених від оподаткування закладів, що можуть користуватися зазначеною пільгою, встановлено та затверджено постановою № 835. До цього переліку включено дитячі оздоровчі табори (містечка, комплекси) всіх типів, а також оздоровчі комплекси підприємств, продаж путівок до яких на відпочинок дітей не підлягає обкладанню ПДВ.
Враховуючи вищезазначене, у разі якщо міжнародний дитячий оздоровчий центр, який належить приватному підприємству, має статус дитячого оздоровчого табору або оздоровчого комплексу, операції з продажу путівок на відпочинок дітей (крім операцій з продажу путівок нерезидентам) звільняються від обкладання ПДВ.
При здійсненні платником операцій з продажу товарів (робіт, послуг), що звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-ВР, суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу), та основних фондів i нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів i нематеріальних активів i до податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Водночас у разі, коли платником податку здійснюються операції з продажу путівок для дітей з батьками, ці путівки підлягають обкладанню ПДВ в частині їх вартості для батьків на загальних підставах.
У разі здійснення платником одночасно операцій як оподатковуваних, так i звільнених від оподаткування або таких, що не є об’єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-ВР, платник ПДВ повинен вести окремий облік таких операцій (пп. 7.2.8 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Щодо права платника на податковий кредит при здійсненні оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій, то до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при виготовленні або придбанні товарів (робіт, послуг), яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду (підпункти 7.4.1 та 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року