Прибутковий податок з громадян

• Продаж акцій


Чи включається до сукупного оподатковуваного доходу прибуток, одержаний від продажу акцій протягом звітного року?
(ВАТ «Вінницяголовпостач»)

 


Декретом № 13-92 визначено, що до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми доходів, одержані від відчуження громадянами акцій та інших корпоративних прав, які були набуті такими громадянами в процесі приватизації в обмін на їх приватизаційні або компенсаційні сертифікати, а також у межах їх пільгового придбання за власні кошти працівниками підприємств, що приватизуються, та особами, визначеними ст. 25 Закону № 2163-ХІІ.
Законом № 2163-ХІІ одночасно було внесено зміни до ст. 13 Декрету № 13-92, згідно з якими при здійсненні громадянами операцій з купівлі-продажу акцій та інших корпоративних прав, крім набутих у випадках, визначених пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету, оподатковуваним доходом громадянина вважається прибуток, тобто різниця між доходом, одержаним від продажу таких акцій (інших корпоративних прав) протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними громадянином протягом звітного року або у попередніх звітному роках.
Згідно зі статтями 13 i 19 Декрету № 13-92 громадяни, доходи яких підлягають оподаткуванню відповідно до цього Декрету, зобов’язані:
вести облік доходів, одержаних протягом року, i витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням цих доходів, зокрема доходів від купівлі-продажу акцій;
пред’являти підприємствам, установам, організаціям i фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності, які виплачують їм доходи, а також податковим органам документи, що підтверджують право на одержання пільг, зокрема які свідчать про пільгові умови набуття акцій.
Відповідно до Указу № 698/94 та постанови № 161 громадянам з метою компенсації втрат від знецінення їх грошових заощаджень в установах Ощадного банку України на суму індексації, проведеної за всіма видами вкладів, договорів довгострокового страхування на суми сплачених страхових платежів на 02.01.92 р. видавались компенсаційні сертифікати, які ці громадяни могли використати на придбання акцій (в тому числі на придбання акцій на пільгових умовах) акціонерних товариств, що створювались у процесі приватизації державного майна.
Для підтвердження пільгового набуття громадянином акцій за такі компенсаційні сертифікати необхідно надати до податкового органу за місцем проживання документ установи Ощадного банку України чи Укрдержстраху про кількість отриманих таким громадянином компенсаційних сертифікатів з метою компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень в зазначених установах, що належали безпосередньо цьому громадянинові.
Як засіб платежу під час купівлі акцій підприємств, що приватизуються, громадяни могли без обмежень використовувати компенсаційні сертифікати, придбані ними за власні кошти внаслідок вільного обігу останніх на ринку за вільними цінами, визначеними за домовленістю сторін між покупцем i продавцем. При здійсненні громадянами операцій з купівлі-продажу акцій, набутих у такому порядку, до їхнього сукупного оподатковуваного доходу включається прибуток у вигляді різниці між доходом, одержаним від продажу таких акцій протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання (ст. 13 Декрету № 13-92), понесеними громадянами протягом звітного року або у попередніх звітному роках, до яких, зокрема, відносяться суми коштів, витрачені громадянами на придбання компенсаційних сертифікатів, приватизаційних майнових сертифікатів у процесі купівлі-продажу.

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року