• Податковий кредит по придбаному бензину


З 2000 р. підприємство перейшло на сплату єдиного податку за ставкою 6 відсотків. Чи має воно право відносити до податкового кредиту ПДВ, сплачений у складі вартості бензину для легкового автомобіля, що використовується для виробничих потреб директором?
(ТОВ «Рембудсервіс», м. Іллічівськ)

 


Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
У разі коли платник придбаває товари (роботи, послуги), вартість яких не відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) i не підлягає амортизації, податки, сплачені у зв’язку з таким придбанням, відшкодовуються за рахунок відповідних джерел i до складу податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.4 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Якщо у покупця товарів (робіт, послуг) виникає питання щодо правомірності віднесення сум ПДВ, сплачених у вартості цих товарів, до податкового кредиту звітного періоду, то слід звернути увагу на таке:
покупець i продавець товарів (робіт, послуг) мають бути платниками ПДВ, зареєстрованими в установленому законодавством порядку;
придбані товари (роботи, послуги) відносяться до складу валових витрат виробництва (обігу), а основні фонди чи нематеріальні активи підлягають амортизації згідно із Законом № 334/94-ВР;
придбані товари (роботи, послуги) використовуються лише для оподатковуваних операцій, а не звільнених від обкладання ПДВ чи тих, що не є об’єктом оподаткування (ст. 5, п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР);
наявність належним чином оформлених податкових накладних чи митних декларацій, а при імпорті робіт — акта прийняття робіт (послуг) чи банківського документа, що засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт (послуг).
При цьому датою виникнення права на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій:
або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) в разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;
або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).
Для операцій із ввезення (пересилання) товарів (робіт, послуг) — дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР.
Внесеними змінами до пп. 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР дозволено відносити до складу валових витрат витрати на придбання пально-мастильних матеріалів для легкових автомобілів та оперативну оренду легкових автомобілів у розмірі 50 відсотків. При цьому платник податку звільняється від обов’язків доведення зв’язку таких витрат з його господарською діяльністю (Закон № 349-IV).
Отже, ПДВ, сплачений за придбані пально-мастильні матеріали, відноситься до податкового кредиту звітного періоду в тому ж розмірі, що й витрати на придбання цих матеріалів до валових витрат цього періоду, тобто у розмірі 50 відсотків.
Оскільки підприємство — платник єдиного податку за ставкою 6 відсотків є платником ПДВ, то при дотриманні вищеперелічених умов воно зможе віднести до податкового кредиту ПДВ, сплачений під час купівлі бензину лише у розмірі, пропорційному сумі вартості бензину, що відноситься до валових витрат.

Консультують фахівці головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України