• Надання послуг дипломатичному представництву


Чи має право юридична особа — резидент України продавати послуги дипломатичному представництву без ПДВ?

 


Від обкладання ПДВ звільняються операції з продажу товарів (робіт, послуг), передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав та представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання дипломатичним персоналом цих дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з особами цього персоналу (п. 5.3 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Порядок звільнення та перелік операцій, що підлягають звільненню, встановлено постановою № 772 виходячи з принципу взаємності стосовно кожної окремої держави.
Звільняються від обкладання ПДВ (п. 8 постанови № 772) операції, пов’язані з: будівництвом, ремонтом та реконструкцією будинків i приміщень для розміщення дипломатичних місій, включаючи резиденції глав представництв, за умови, що вони надаються дипломатичній місії через Генеральну дирекцію Київської міської державної адміністрації по обслуговуванню іноземних представництв у місті Києві, а також через державні установи, уповноважені здійснювати обслуговування дипломатичних місій Радою міністрів Автономної Республіки Крим та обласними державними адміністраціями (в інших містах).
Звільнення від обкладання ПДВ у разі продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України провадиться шляхом щомісячного відшкодування сум ПДВ, фактично сплачених у складі вартості дипломатичними місіями, дипломатичним персоналом та членами сімей під час придбання таких товарів (робіт, послуг) на митній території України.

Консультують фахівці головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України