Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
30 жовтня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
Ситнік О.М., Карпенко С.О., Маляренка А.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні заяви ОСОБА_4 про витребування доказів та допит у якості свідків у справі за заявою ОСОБА_4, зацікавлена особа - Четверта одеська державна нотаріальна контора, про встановлення факту проживання однією сім'єю,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Суворовського районного суду м. Одеси від 15 вересня 2016 року заяву ОСОБА_4 задоволено. Встановлено факт проживання однією сім'єю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року, у період з 1991 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 року.
Не погоджуючись з вказаним рішенням, Одеська міська рада подала апеляційну скаргу.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 16 березня 2017 року рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 15 вересня 2016 року скасовано, заяву ОСОБА_4 залишено без розгляду.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга ОСОБА_4 на ухвалу апеляційного суду Одеської області від 16 березня 2017 року.
Відповідно до п. 6 розд. ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим касаційна скарга підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 липня 2017 року відкрито касаційне провадження та витребувано цивільну справу.
У серпні 2017 року до суду касаційної інстанції надійшли дві заяви ОСОБА_4 про витребування доказів, а саме засвідчених документальних відомостей про вселення та реєстрацію фізичних осіб у квартирі за АДРЕСА_1 та допит свідків у справі.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 серпня 2017 року у задоволенні заяв ОСОБА_4 про витребування доказів та допит у якості свідків у справі за заявою ОСОБА_4, зацікавлена особа - Четверта одеська державна нотаріальна контора, про встановлення факту проживання однією сім'єю, відмовлено.
У жовтні 2017 року до суду касаційної інстанції надійшли дві заяви ОСОБА_4 про витребування доказів, а саме витребувати письмові пояснення та опитати у якості свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_4, а також витребувати з Одеської міської ради засвідчені документальні відомості про вселення та стан реєстрації фізичних осіб у квартирі АДРЕСА_1, витребувати з Четвертої Одеської державної нотаріальної контори матеріали спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_5,, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року, витребувати з РБТІ та РОН м. Одеси копії матеріалів про нерухоме майно - квартиру АДРЕСА_1, витребувати з адресно-довідкового бюро м. Одеси відомості про періоди та стан реєстрації за адресою: квартира АДРЕСА_1.
Оскільки згідно з ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, суд касаційної інстанції відмовляє у задоволенні клопотання.
Крім того, заявником оскаржено ухвалу суду апеляційної інстанції процесуального характеру, а не судове рішення, яким справу вирішено по суті.
Керуючись ст. 335 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
У задоволенні заяв ОСОБА_4 про витребування доказів та допит у якості свідків у справі за заявою ОСОБА_4, зацікавлена особа - Четверта одеська державна нотаріальна контора, про встановлення факту проживання однією сім'єю, відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
Ситнік О.М.
Карпенко С.О.
Маляренко А.В.