Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
27 жовтня 2017 року
м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ
Журавель В.І.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 5 липня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області від 26 вересня 2017 року в справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Теребовлянської міської ради Тернопільської області про визнання незаконною відмову в погодження меж земельної ділянки та зобов'язання вчинити дії,
в с т а н о в и в:
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим скарга підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга ОСОБА_2 на рішення Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 5 липня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області від 26 вересня 2017 року з пропуском строку, передбаченого ст. 325 ЦПК України.
Відповідно до вимог даної статті касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.
У разі пропущення зазначеного строку з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.
Останнім днем подачі даної касаційної скарги є 17 жовтня 2017 року. Проте, як убачається із конверту, у якому надійшла касаційна скарга, скаржник звернувся до суду касаційної інстанції 18 жовтня 2017 року.
Таким чином, скаржникові необхідно подати заяву про поновлення строку на касаційне оскарження із зазначенням причин, які свідчать про об'єктивні, непереборні, істотні труднощі для подачі касаційної скарги саме у двадцятиденний строк після набрання законної сили рішенням апеляційного суду, та належними доказами на підтвердження цього.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі надходження касаційної скарги, не оформленої відповідно до вимог, встановлених ст. 326 цього Кодексу, або у разі несплати суми судового збору, вона залишається без руху з наданням строку для усунення недоліків.
Враховуючи наведене, касаційну скаргу слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення її недоліків.
Керуючись ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 5 липня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області від 26 вересня 2017 року залишити без руху та надати строк до 27 листопада 2017 року для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати тридцяти днів з дня отримання ухвали.
У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали настануть наслідки передбачені законом.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду
України з розгляду цивільних
і кримінальних справ
В.І. Журавель