Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
26 жовтня 2017 року
м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ
Журавель В.І.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 3 лютого 2017 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 26 вересня 2017 року в справі за позовом ОСОБА_2 до Лозівської міської ради Харківської області, ОСОБА_3, третя особа - Управління Держеокадастру в Лозівському районі Харківської області, про визнання недійсною приватизації земельної ділянки та скасування акта про право власності на земельну ділянку,
в с т а н о в и в:
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим скарга підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга ОСОБА_2 на рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 3 лютого 2017 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 26 вересня 2017 року.
У касаційні скарзі ОСОБА_2 просить звільнити її від сплати судового збору, посилаючись на скрутне матеріальне становище, на підтвердження чого приєднала світлокопії довідки Лозівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області про нарахування їй пенсії за період із березня 2017 року по серпень 2017 року, інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру права власності на нерухоме майно.
За змістом ст. 8 Закону України "Про судовий збір" (далі - Закон) враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі.
Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставах, визначених ст. 8 Закону.
Наведені заявником доводи та надані докази не дають достатніх підстав для звільнення її від сплати судового збору у справі, що відповідає ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою судові процедури повинні бути справедливі для всіх учасників процесу.
Порядок і розмір судового збору при поданні касаційної скарги на рішення суду встановлено нормами вищезазначеного Закону.
Відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Згідно із ст. 4 Закону розмір судового збору складає: за подання касаційної скарги на рішення суду - 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви; за подачу позовної заяви немайнового характеру фізичною особою (на час вчинення процесуальної дії) - 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.
Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.
Розмір судового збору за подачу даної касаційної скарги становить 1 322 грн 88 коп.
Скаржнику на підтвердження оплати судового збору до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ необхідно надати оригінал квитанції про сплату збору або належні докази на підтвердження підстав для звільнення від його сплати.
Судовий збір повинен бути перерахований або внесений до УДКСУ Печерського району м. Києва, код ЄРДПОУ 38004897, банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО 820019, р/р 31212253700007, код платежу 22030103.
Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі надходження касаційної скарги, не оформленої відповідно до вимог, встановлених статтею 326 цього Кодексу, або у разі несплати суми судового збору, вона залишається без руху з наданням строку для усунення недоліків.
Враховуючи наведене, касаційну скаргу слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення її недоліків.
Керуючись ст. 8 Закону України "Про судовий збір", ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_2 у задоволенні заяви про звільнення від сплати судового збору.
Касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 3 лютого 2017 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 26 вересня 2017 року залишити без руху та надати строк до 27 листопада 2017 року для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання ухвали.
У разі невиконання вимог суду касаційна скарга буде визнана неподаною та повернута заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду
України з розгляду цивільних
і кримінальних справ
В.І.Журавель