Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Журавель В.І., ХоптиС.Ф., Штелик С.П.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства ДТЕК Дніпрообленерго до ОСОБА_4 про стягнення коштів за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25 квітня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2015 року публічне акціонерне товариство ДТЕК Дніпрообленерго (далі - ПАТ Дніпрообленерго) звернулося до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_4, яка зареєстрована та проживає поАДРЕСА_1 є споживачем послуг з надання електричної енергії та на її ім'я відкрито особовий рахунок НОМЕР_1.
12 квітня 2013 року за зазначеною вище адресою контролерами товариства було проведено перевірку, під час якої виявлено використання необлікованої електроенергії шляхом самовільного підключення до електромереж, про що складено акт Н № Д 013551.
На підставі цього акту виконано розрахунок збитків за період із 12 квітня 2010 року по 12 квітня 2013 року на суму 20 549 грн 73 коп., які позивач просив стягнути з віповідачки.
Рішенням Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 16 листопада 2016 року у задоволенні позову ПАТ ДТЕК Дніпрообленерго відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 25 квітня 2017 року рішення Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 16 листопада 2016 року скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позову ПАТ ДТЕК Дніпрообленерго.
Стягнуто із ОСОБА_4 на користь ПАТ ДТЕК Дніпрообленерго збитки за безоблікове споживання електричної енергії за період із 12 квітня 2010 року по 12 квітня 2013 року в сумі 20 549 грн 73 коп.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII (1402-19) Про судоустрій і статус суддів Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга підлягає відхиленню.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про задоволення позову, апеляційний суд, вірно застосувавши положення ст. 714 ЦК України, ст. ст. 24-27 Закону України Про електроенергетику, п. п. 42, 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року № 1357 (1357-99-п) (далі - Правила), надавши належну правову оцінку поданим сторонами доказам (ст. 212 ЦПК України), з дотриманням норм процесуального права, обґрунтовано виходив із доведеності факту самовільного підключення відповідачкою до електричних мереж і споживання електричної енергії без засобів обліку, внаслідок чого позивачеві було завдано майнову шкоду.
Колегія погоджується з такими висновками.
На засіданні комісії з розгляду актів від 16 квітня 2013 року за участю ОСОБА_4 встановлено її причетність до порушення п. 48 Правил, здійснено розрахунок вартості необлікованої електричної енергії за період із 12 квітня 2010 року по 12 квітня 2013 року та визначено її розмір - 20 549 грн 73 коп., що підтверджується протоколом засідання комісії № 118.
При цьому, відповідачка висловила свою письмову згоду з правомірністю складеного акту та розміром вартості необлікованої електричної енергії (а.с. 6).
Отже, факт порушення Правил споживачем ОСОБА_4 встановлений актом Н № Д 013551 від 12 квітня 2013 року.
Розмір збитків розрахований відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісіїз питань регулювання електроенергетики України від 4 травня 2006 року № 562 (z0782-06) .
Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують та зводяться до оцінки доказів, проте згідно зіст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не вправі встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Таким чином, встановивши характер правовідносин та вірно застосувавши норми матеріального права, суд апеляційної інстанції із урахуванням встановлених обставин справи дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позову.
Враховуючи наведене та керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25 квітня 2017 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді
В.І. Журавель
С.Ф. Хопта
С.П. Штелик