Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі :
Гримич М.К., Висоцької В.С., Фаловської І.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні клопотання ОСОБА_4 про заміну сторони правонаступником у справі за позовом ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до публічного акціонерного товариства "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства "Банк Форум" - Ларченко Ірини Миколаївни, ОСОБА_9 про визнання договорів поруки припиненими, за касаційними скаргами ОСОБА_7, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 на рішення апеляційного суду Рівненської області від 06 червня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2015 року ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 звернулися до суду з позовом до публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (далі - ПАТ "Банк Форум") в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" - Ларченко І.М., ОСОБА_9 про визнання договорів поруки припиненими.
Рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 01 квітня 2016 року позов задоволено.
Визнано договір поруки від 28 листопада 2007 року, укладений між акціонерним комерційним банком "Банк Форум" (далі - АКБ "Банк Форум") та ОСОБА_5; договір поруки від 28 листопада 2007 року, укладений між АКБ "Банк Форум" та ОСОБА_6; договір поруки від 28 листопада 2007 року, укладений між АКБ "Банк Форум" та ОСОБА_7, - припиненими.
Стягнуто з ПАТ "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" на користь ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 судовий збір, по 487 грн 20 коп. кожному.
Рішенням апеляційного суду Рівненської області від 06 червня 2016 року рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 01 квітня 2016 року скасовано та ухвалено у справі нове судове рішення про відмову в позові.
Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшли касаційні скарги ОСОБА_7, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 на рішення апеляційного суду Рівненської області від 06 червня 2016 року.
Ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15 травня 2017 року відкрито касаційне провадження у справі, витребувано матеріали справи з суду першої інстанції, роз'яснено сторонам у справі їх право на подачу заперечень на касаційні скарги.
Крім того, до суду касаційної інстанції надійшла заява ОСОБА_4 з вимогою замінити відповідача у справі - ПАТ "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" - Ларченко І.М., на його правонаступника, а саме ОСОБА_4, з підстав, передбачених ч. 1 ст. 37 ЦПК України.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Відповідно до ч. 1 ст. 37 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.
У п. 2 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 14 червня 2012 року № 10 "Про судову практику розгляду цивільних справ у касаційному порядку" (v0010740-12) роз'яснено, що відповідно до положень ст. 37 ЦПК у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, зміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках зміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, якщо правонаступництво допускається, воно може мати місце на будь-якій стадії цивільного процесу, у тому числі на стадії касаційного оскарження судового рішення. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку він замінив. Тому право касаційного оскарження судових рішень у межах строків, установлених ст. 325 ЦПК, належить і правонаступнику такої особи.
У зазначених випадках на стадії касаційного провадження питання про процесуальне правонаступництво при поданні відповідних заяви і доказів вирішує суд касаційної інстанції.
Обґрунтовуючи вимоги заявленого клопотання ОСОБА_4 посилається на те, що вона є правонаступником відповідача у зазначеній справі - ПАТ "Банк Форум" на підставі договорів "Про відступлення прав вимоги" від 15 червня 2017 року, актів прийому-передачі прав вимоги по таких договорах від 15 червня 2017 року, додатків до договорів про відступлення прав вимоги від 15 червня 2017 року, копії яких додано до заяви.
Зі змісту копій доданих до заяви: договорів від 15 червня 2017 року № 15/06-17/3, № 15/06-17/5, № 15/06-17/4 про відступлення прав за різними договорами поруки; договору від 15 червня 2017 року № 15/06-17/2 про відступлення прав вимоги; двох актів прийому передачі прав вимоги по договору № 15/06-17/2; повідомлення про відступлення від 15 червня 2017 року; довідки про відсутність претензій від 15 червня 2017 року, вбачається, що такі документи було укладено між первісним кредитором - товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор Плюс" та новим кредитором - ОСОБА_4
Жодних доказів на підтвердження переходу прав по спірних правовідносинах у вказаній вище цивільній справі від відповідача - ПАТ "Банк Форум" до товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор Плюс" чи до ОСОБА_4 ні матеріали справи, ні додані до заяви ОСОБА_4 матеріали не містять.
За таких обставин та, враховуючи недоведеність підстав заявленого клопотання про процесуальне правонаступництво, вимоги клопотання ОСОБА_4 про заміну сторони у справі правонаступником задоволенню не підлягають.
Керуючись ст. 37 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Відмовити в задоволенні клопотання ОСОБА_4 про заміну сторони правонаступником у справі за позовом ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до публічного акціонерного товариства "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства "Банк Форум" - Ларченко Ірини Миколаївни, ОСОБА_9 про визнання договорів поруки припиненими.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
М.К. Гримич
В.С.Висоцька
І.М. Фаловська