Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
18 жовтня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Ткачука О.С.,
суддів: Висоцької В.С., Гримич М.К.,
Кафідової О.В., Фаловської І.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до державного підприємства "Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" про визнання незаконним та скасування наказу про оголошення догани, зобов'язання вчинити дії, за касаційною скаргою ОСОБА_3 на ухвалу Ленінського районного суду м. Кіровограда від 03 лютого 2016 року та ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 30 серпня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2015 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до державного підприємства "Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" (далі - ДП "Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації") про визнання незаконним та скасування наказу про оголошення догани, зобов'язання вчинити дії.
Представником відповідача заявлено клопотання про призначення по справі судово-економічної експертизи документів бухгалтерського податкового обліку і звітності.
Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 03 лютого 2016 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 30 серпня 2016 року, призначено у справі судово-економічну експертизу документів бухгалтерського податкового обліку і звітності, провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.
У касаційній скарзі ОСОБА_3, мотивуючи свою вимогу неправильним застосуванням судом норм матеріального права та порушенням норм процесуального права, просить скасувати ухвали в частині зупинення провадження у справі на час проведення експертизи, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року (далі - ЦПК України (1618-15) ).
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та вивчивши матеріали справи, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.
Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судами встановлено, що предметом даного спору є визнання незаконним та скасування наказу про оголошення догани, відповідно до якого позивачу оголошено догану за неналежний контроль за ощадливим використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів та збереженням власності підприємства, а також не забезпечення контролю термінів дебіторської заборгованості.
Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 03 лютого 2016 року призначено у справі судово-економічну експертизу документів бухгалтерського податкового обліку і звітності з метою встановлення підстав для віднесення позивачем як головним бухгалтером у балансовій звітності грошових коштів, розміщених на рахунках публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", до дебіторської заборгованості останнього перед відповідачем.
Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 202 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.
Зупиняючи провадження у справі, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, обґрунтовано виходив із того, що проведення зазначеної експертизи може потребувати значного обсягу часу, а матеріали справи необхідно направити на дослідження експерту, тому провадження у справі на час проведення експертизи необхідно зупинити.
Отже, місцевий суд всебічно та повно дослідив обставини справи та дійшов вірного висновку про зупинення провадження у справі. Крім того, апеляційний суд перевірив законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції, та обґрунтовано залишив вказану ухвалу без змін.
Докази та обставини, на які посилається заявник у касаційній скарзі, були предметом дослідження судами першої та апеляційної інстанцій і при їх дослідженні та встановленні судами були дотримані норми матеріального і процесуального права.
Доводи касаційної скарги на правильність висновків судів першої та апеляційної інстанції не впливають та їх не спростовують.
Керуючись статтями 336, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.
Ухвалу Ленінського районного суду м. Кіровограда від 03 лютого 2016 року та ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 30 серпня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.С. Ткачук
В.С. Висоцька
М.К.Гримич
О.В.Кафідова
І.М. Фаловська