Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 жовтня 2017 року м. Київ
Колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Журавель В.І., Хопти С.Ф., Штелик С.П.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про усунення від права на спадкування за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Новокаховського міського суду Херсонської області від 2 грудня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 22 лютого 2017 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2016 року ОСОБА_4 звернулася до суду з указаним позовом, посилаючи на те, що 4 листопада 2014 року померла її сестра ОСОБА_6, після смерті якої відкрилася спадщина на квартиру АДРЕСА_1.
Спадщину прийняв спадкоємець першої черги - чоловік її сестри ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1
Після смерті останнього спадщину прийняв його брат ОСОБА_5
Зазначала, що за життя сестри та її чоловіка, які перебували у безпорадному стані та потребували стороннього догляду, відповідач ухилявся від надання їм будь-якої допомоги.
Ураховуючи наведене, просила усунути ОСОБА_5 від права на спадкування.
Рішенням Новокаховського міського суду Херсонської області від 2 грудня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 22 лютого 2017 року, у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення та ухвалу судів попередніх інстанцій.
Відповідно до п. 6 розд. XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII (1402-19) Про судоустрій і статус суддів Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом. У
зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга підлягає відхиленню.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, вірно застосувавши положення ст. ст. 1224, 1259 ЦК України, врахувавши роз'яснення п. 6 постанови пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 (v0007700-08) Про судову практику у справах про спадкування, надавши належну правову оцінку поданим сторонами доказам (ст. 212 ЦПК України), з дотриманням норм процесуального права, обґрунтовано виходив із того, що вимога про усунення спадкоємця від права на спадкування може бути пред'явлена особою, для якої таке усунення породжує пов'язані зі спадкуванням права та обов'язки, проте позивачка до таких осіб не відноситься.
Колегія погоджується з такими висновками.
Усунення від права на спадкування з підстав ухилення від надання допомоги спадкодавцю, який через похилий вік, хворобу або каліцтво був у безпорадному стані, передбачено ч. 5 ст. 1224 ЦК України.
До предмету доказування по даній категорії справ відноситься безпорадний стан спадкодавця, потреба в отриманні допомоги, винний характер ухилення від надання допомоги з боку спадкоємця.
При цьому наявність хвороб на час смерті, їх тривалий характер, давність набуття не свідчать про безпорадний стан за життя чи на час смерті.
Таким чином, встановивши характер правовідносин та вірно застосувавши норми матеріального права, суди попередніх інстанцій із урахуванням встановлених обставин справи дійшли обґрунтованого висновку про відмову у задоволенні позову.
Доводи касаційної скарги висновків судів не спростовують і зводяться до оцінки доказів, проте згідно зіст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не вправі встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Враховуючи наведене та керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Новокаховського міського суду Херсонської області від 2 грудня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 22 лютого 2017 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді
В.І. Журавель
С.Ф. Хопта
С.П. Штелик