Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
11 жовтня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Ткачука О.С.,
суддів: Висоцької В.С., Гримич М.К.,
Мостової Г.І., Фаловської І.М.
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до Головного управління пенсійного фонду України в Полтавській області, Головного управління національної поліції в Полтавській області про визнання дій Головного управління пенсійного фонду України Полтавській області незаконними за касаційною скаргою ОСОБА_3 на ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 06 лютого 2017 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 23 лютого 2017 року,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2017 року ОСОБА_3 звернувся до суду із указаним позовом, посилаючись на те, що з 01 січня 2016 року по 31 січня 2017 року Головне управління пенсійного фонду України в Полтавській області (далі - пенсійний фонд, управління) незаконно відрахувало з його пенсії грошові кошти у розмірі 15 218 грн. 14 коп., що виразилось у зменшенні розміру фактично виплаченої пенсії на 20 % щомісячно.
Враховуючи викладене ОСОБА_3 просив визнати дії Головного управління пенсійного фонду України в Полтавській області щодо відрахування з його пенсії з 01 січня 2016 року по 31 січня 2017 року грошових коштів у розмірі 15 218 грн. 14 коп. протиправними та зобов'язати управління в подальшому утримуватися від проведення відрахувань з його пенсії.
Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 06 лютого 2017 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 23 лютого 2017 року, у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_3 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати судові рішення, посилаючись на порушення судами норм процесуального права, й направити справу для розгляду до суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Пред'являючи позов, ОСОБА_3 посилався на те, що пенсійний фонд з його пенсії протиправно вирахував 15 218 грн. 14 коп., зокрема по 20 % від пенсії щомісячно з 01 січня 2016 року по 31 січня 2017 року, мотивуючи це переплатою, яка була виплачена йому раніше.
Відмовляючи у відкритті провадження у справі, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, правильно виходив із того, що відповідач є суб'єктом владних повноважень, а позивач оскаржує його дії щодо відрахувань з пенсії, відтак, спір належить до вирішення в порядку адміністративного судочинства.
Доводи касаційної скарги про те, що спір є цивільно-правовим, оскільки стосується права ОСОБА_3 на грошові кошти (пенсію), безпідставні, оскільки згідно з ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.
Зі змісту предмета та змісту позовних вимог ОСОБА_3 вбачається, що предметом позову є неправомірність дій суб'єкта владних повноважень щодо відрахувань з його пенсії. При цьому позовних вимог про стягнення утриманих з його пенсії коштів позивач не заявляв.
Посилання касаційної скарги на постанову Верховного Суду України від 22 вересня 2015 року № 21-2209а15 є безпідставними, оскільки у ній спір стосується стягнення грошових коштів як безпідставно утриманих, що дійсно є цивільно-правовим спором.
Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 342 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.
Ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 06 лютого 2017 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 23 лютого 2017 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.С. Ткачук
В.С. Висоцька
М.К.Гримич
Г.І.Мостова
І.М.Фаловська