Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
04 жовтня 2017 року м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ступак О.В., вирішуючи питання про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення апеляційного суду Запорізької області від 25 липня 2017 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,
в с т а н о в и в :
У серпні 2017 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла указана касаційна скарга, яка не відповідала вимогам ст. 326 ЦПК України, зокрема заявником не в повному обсязі сплачено судовий збір.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 серпня 2017 року зазначену касаційну скаргу залишено без руху для усунення виявленого недоліку до 20 вересня 2017 року, але не більше п'яти днів з дня отримання ухвали.
У вересні 2017 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла заява представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 про відстрочення сплати судового збору на строк до 15 жовтня 2017 року з посиланням на те, що ОСОБА_2 перебуває на військовій службі в зоні АТО, а тому не має можливості доплатити судовий збір.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим заява підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Відповідно до положень ч. ч. 1 і 3 ст. 82 ЦПК України і ст. 8 Закону України "Про судовий збір" суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі, а також зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.
Перевіривши доводи указаної заяви та додані до неї матеріали, вважаю за необхідне заяву задовольнити.
Водночас, зважаючи на зазначені у заяві підстави та керуючись ст. 73 ЦПК України, вважаю за необхідне продовжити строк для усунення указаного недоліку касаційної скарги, а саме: доплати судового збору у розмірі 3 709 грн 80 коп.
Судовий збір за подання касаційних скарг на судові рішення до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ повинен бути сплачений на рахунок за наступними реквізитами: одержувач - УДКCУ у Печерському районі м. Києва; код ЄДРПОУ - 38004897; банк одержувача - ГУ ДКСУ у м. Києві; р/р - 31212253700007; МФО - 820019; КЕКД - 22030103; символ звітності банку - 253.
На підтвердження доплати судового збору до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ необхідно надати оригінал платіжного документу.
Керуючись ч. 1 ст. 73, ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
Заяву представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 про відстрочення сплати судового збору задовольнити.
Відстрочити ОСОБА_2 сплату судового збору за подання касаційної скарги на строк до 15 жовтня 2017 року.
Продовжити ОСОБА_2 строк для усунення зазначеного недоліку касаційної скарги до 15 жовтня 2017 року, але не більше п'яти днів з дня отримання ухвали.
У разі невиконання вимог ухвали суду, касаційна скарга буде визнана неподаною та повернута заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого
суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ
О.В.Ступак