Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 вересня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого
Луспеника Д.Д.
суддів:
Гулька Б.І.,
Журавель В.І.,
Хопти С.Ф.,
Штелик С.П.
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до товариства з обмеженою відповідальністю "Донбаснафтопродукт", Калінінської районної виконавчої дирекції м. Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про стягнення нарахованих лікарняних коштів за листком непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами за касаційною скаргою ОСОБА_6, поданою представником - ОСОБА_7 - на рішення апеляційного суду Донецької області від 13 жовтня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2015 року ОСОБА_6 звернулася до суду з указаним позовом, у якому, уточнивши позовні вимоги, просила зобов'язати відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Донецька здійснити фінансування видатків на підставі листка непрацездатності від 20 січня 2015 року, серія АГУ № 038583 та стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Донбаснафтопродукт" (далі - ТОВ "Донбаснафтопродукт") заборгованість з виплати допомоги по вагітності та пологах у сумі 16 332 грн 70 коп.
В обґрунтування позовних вимог позивач указувала на те, що вона перебувала у трудових відносинах з ТОВ "Донбаснафтопродукт" та в період з 20 січня 2015 року по 25 травня 2015 року знаходилась в оплачуваній відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, однак їй не було виплачено належну до виплати суму допомоги.
Просила позов задовольнити.
Рішенням Селидівського міського суду Донецької області від 30 червня 2015 року позовні вимоги ОСОБА_6 задоволено частково.
Стягнуто з ТОВ "Донбаснафтопродукт" на користь ОСОБА_6 нараховану допомогу по вагітності та пологах в сумі 16 332 грн. 70 коп.
У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Донецької області від 13 жовтня 2015 року рішення Селидівського міського суду Донецької області від 30 червня 2015 року в частині задоволення позовних вимог скасовано.
У задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 про стягнення з ТОВ "Донбаснафтопродукт" на її користь нарахованої допомоги по вагітності та пологах в сумі 16 332 грн. 70 коп. відмовлено.
В решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_6, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить рішення суду апеляційної інстанції скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VІІІ "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справу належить розглядати в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційну скаргу належить відхилити на таких підставах.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Судами встановлено, що ОСОБА_6 перебувала у трудових правовідносинах з ТОВ "Донбаснафтопродукт" з 13 серпня 2007 року та працювала оператором АЗС 3-го розряду.
З 20 січня 2015 року позивач перебувала в стані тимчасової втрати працездатності у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 днів, що підтверджено відповідним лікарняним листом, у зв'язку з чим їй була нарахована допомога в сумі 16 332 грн. 70 коп.
На виконання положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (1058-15) ТОВ "Донбаснафтопродукт" на адресу Калінінської районної виконавчої дирекції відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності м. Донецька було направлено заяву-розрахунок на фінансування, у якій в тому числі були замовлені кошти для виплати позивачу допомоги по вагітності та пологах за період непрацездатності з 20 січня 2015 року по 25 травня 2015 ріку.
Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності листом № 3.2-29-259 від 03 лютого 2015 року повідомлено ТОВ "Донбаснафтопродукт", що заяви-розрахунки для фінансування страхувальника ТОВ "Донбаснафтопродукт" на загальну суму 95 848 грн 24 коп. були прийняті для здійснення фінансування, однак у зв'язку з проведенням на території Донецької області антитерористичної операції, починаючи з червня 2014 року мало місце невиконання Головним управлінням Державної казначейської служби України в Донецькій області платіжних доручень, поданих Донецьким обласним відділенням Фонду для фінансування соціальних виплат.
Крім того страхувальника повідомлено, що видатки з державного бюджету, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування у населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, можливі лише після повернення згаданої території під контроль органів державної влади (пункт 2 Тимчасового порядку фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 № 595 (595-2014-п) ).
Також ТОВ "Донбаснафтопродукт" роз'яснено, що на виконання ст. 4 Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" Міністерством юстиції України 05 листопада 2014 року розроблено та видано наказ № 1849/5 (z1408-14) "Про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції" на підставі якого державними реєстраторами здійснюється проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб, місцезнаходженням яких є територія проведення антитерористичної операції.
Задовольняючи частково позовні вимоги ОСОБА_6, суд першої інстанції виходив із того, що оскільки ТОВ "Донбаснафтопродукт" не виконало рекомендації щодо тимчасової реєстрації у зв'язку із зміною свого місцезнаходження в період проведення антитерористичної операції, тому саме товариство повинно сплатити позивачці нараховані до виплати кошти на підставі листа непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами, а не Калінінська районна виконавча дирекція м. Донецька Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Суд апеляційної інстанції скасовуючи частково рішення суду першої інстанції та відмовляючи в задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 про стягнення коштів з ТОВ "Донбаснафтопродукт" виходив із того, що чинним законодавством визначено певний порядок виплати страхових сум, який був дотриманий відповідачем, оскільки ТОВ "Донбаснафтопродукт" виконало своє зобов'язання щодо своєчасного подання органу соціального страхування заяви-розрахунку на фінансування страхувальника, однак заявлена сума коштів на рахунок ТОВ "Донбаснафтопродукт" не надходила.
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ погоджується з таким висновком судів з огляду на наступне.
У відповідності до ст. 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.
Правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами застрахованим особам та членам їх сімей визначає Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (1058-15) , який набрав чинності з 01 січня 2015 року (далі - Закон).
Згідно статті 20 Закону за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:
- допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);
- допомога по вагітності та пологах;
- допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);
- оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.
Відповідно до ст. 25 Закону допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.
Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
Відповідно до ст. 34 Закону визначено, що фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.
Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.
Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників-роботодавців протягом десяти робочих днів після надходження заяви. Після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника, останній зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені у ст. 52 Закону.
Установивши, що ТОВ "Донбаснафтопродукт" виконало своє зобов'язання щодо своєчасного подання органу соціального страхування заяви-розрахунку для фінансування страхувальника, вказані заяви-розрахунки для фінансування страхувальника ТОВ "Донбаснафтопродукт" на загальну суму 95 848 грн 24 коп. були прийняті для здійснення фінансування, однак заявлена сума коштів на рахунок ТОВ "Донбаснафтопродукт" не надходила, відтак відповідач позбавлений можливості виконати зобов'язання виплатити ОСОБА_6 допомогу у зв"язку з вагітністю та пологами, суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку про відмову в задоволенні позовних вимог позивачки про стягнення з ТОВ "Донбаснафтопродукт" заборгованості з виплати допомоги по вагітності та пологах у сумі 16 332 грн 70 коп.
За таких обставин колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що судові рішення відповідають вимогам закону й підстави для їх скасування відсутні.
Відповідно до ч.1 статті 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Керуючись статтями 337, 344, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 відхилити.
Рішення апеляційного суду Донецької області від 13 жовтня 2015 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Д.Д. Луспеник
Б.І. Гулько
В.І. Журавель
С.Ф. Хопта
С.П. Штелик