Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
11 вересня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду
цивільних і кримінальних справ у складі:
Гулька Б.І., Маляренка А.В., Ступак О.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом Чернівецького міського центру зайнятості до комунальної медичної установи "Міська стоматологічна поліклініка" про стягнення коштів за касаційною скаргою Чернівецького міського центру зайнятості на ухвалу апеляційного суду Чернівецької області від 6 квітня 2017 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2016 року Чернівецький міський центр зайнятості звернувся до суду з указаним вище позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_4 була звільнена у зв'язку із скороченням штату з посади техніка зубного ортопедичного відділення комунальної медичної установи "Міська стоматологічна поліклініка" (далі - КМУ "Міська стоматологічна поліклініка"). З 24 грудня 2015 року по 1 серпня 2016 року ОСОБА_4 перебувала на обліку в Чернівецькому міському центрі зайнятості та отримала допомогу по безробіттю у розмірі 8 211 грн 51 коп. Ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 7 липня 2016 року затверджено мирову угоду між КМУ "Міська стоматологічна поліклініка" та ОСОБА_4, однією з умов якої було скасування наказу від 23 листопада 2015 року № 35-зв про звільнення останньої та поновлення її на роботі. Наказом КМУ "Міська стоматологічна поліклініка" від 8 серпня 2016 року № 109-к скасовано наказ про звільнення ОСОБА_4 та поновлено її на посаді техніка зубного ортопедичного відділення комунального закладу з 23 листопада 2015 року.
Посилаючись на викладене, Чернівецький міський центр зайнятості просив суд стягнути з КМУ "Міська стоматологічна поліклініка" 8 211 грн 51 коп., яка була безпідставно виплачена ОСОБА_4, як допомога по безробіттю.
Рішенням Шевченківського районного суду м. Чернівці від 14 лютого 2017 року позов Чернівецького міського центру зайнятості задоволено. Стягнуто з КМУ "Міська стоматологічна поліклініка" на користь Чернівецького міського центру зайнятості кошти у розмірі 8 211 грн 51 коп. Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Ухвалою апеляційного суду Чернівецької області від 6 квітня 2017 року рішення Шевченківського районного суду м. Чернівці від 14 лютого 2017 року скасовано. Провадження у даній справі закрито.
У касаційній скарзі Чернівецький міський центр зайнятості, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить оскаржуване судове рішення апеляційного суду скасувати, рішення суду першої інстанції залишити в силі.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що судове рішення апеляційного суду ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги цих висновків не спростовують.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та закриваючи провадження у справі, апеляційний суд, правильно застосувавши положення ст. 124 Конституції України, ст. 15, п. 1 ч. 1 ст. 205 ЦПК України, ст. ст. 1, 12 ГПК України, дійшов до вірного висновку про те, що позов пред'явлено юридичною особою - Чернівецьким міським центром зайнятості - до іншої юридичної особи - КМУ "Міська стоматологічна поліклініка" - щодо стягнення коштів, а, отже, такі правовідносини підлягають розгляду в порядку господарського судочинства (ст. 12 ГПК України).
Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують, на законність судового рішення апеляційного суду не впливають.
Отже, судове рішення апеляційного суду є законним і обґрунтованим й підстав для його скасування немає.
Враховуючи наведене та керуючись положеннями ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу і залишити судове рішення апеляційного суду без змін.
Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Чернівецького міського центру зайнятості відхилити.
Ухвалу апеляційного суду Чернівецької області від 6 квітня 2017 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Б.І. Гулько
А.В. Маляренко
О.В. Ступак