• Орендна плата


Підприємство, зареєстроване за межею міста, уклало з міськрадою договір оренди земельної частки, розміщеної в районі міста. У договорі оренди не зазначено рахунок казначейства, на який слід перераховувати орендну плату. Куди потрібно перераховувати кошти — за місцезнаходженням земельної частки орендаря чи орендодавця? Чи може орендар вимагати від орендаря збільшення орендної плати у зв’язку зі збільшенням земельного податку?
(м. Кіровоград)

 


До розмежування земель державної i комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади (розділ Х Перехідних положень Земельного кодексу).
Статтями 19 Закону № 2535-ХІІ та Закону № 161-ХІV встановлено, що розмір, форма i умови внесення орендної плати за землю встановлюються виключно у договорі оренди між орендодавцем i орендарем. Орендна плата за землю — це платіж, який вносить орендар орендодавцеві за користування земельною ділянкою. При цьому договір на оренду землі є підставою для сплати орендної плати за землю.
У разі якщо орендодавцем землі виступає відповідна місцева рада, то орендар, уклавши з нею договір на оренду землі, самостійно сплачує до бюджету орендну плату за землю. Платежі за землю зараховуються на відповідні рахунки бюджетів сільської, селищної, міської рад, на території яких розташовано земельні ділянки.
Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншою за розмір земельного податку, що встановлюється Законом № 2535-ХІІ, i справляється виключно у грошовій формі.
У разі збільшення відповідно до законів України розміру земельного податку орендодавець має право вимагати збільшення орендної плати, якщо інше не передбачено умовами договору оренди (п. 3 ст. 21 Закону № 161-ХІV).
Крім того, Законом № 161-ХІV (ст. 14) визначено, що умови договору оренди земельної ділянки діють в усіх випадках, коли після набрання договором чинності законами України встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені договором. Винятком є випадки збільшення відповідно до законів України розміру земельного податку. Водночас зміна умов договору оренди земельної ділянки можлива за взаємною згодою сторін.
Таким чином, орендодавець має право вимагати збільшення розміру орендної плати, i ця процедура повинна бути виконана шляхом переукладання договору або оформлення додаткової угоди.
У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди спір вирішується у судовому порядку (ст. 25 Закону № 161-ХІV).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 липень 2003 року