Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 липня 2017 року
м. Київ
Суддя Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ
Журавель В.І.,
розглянувши касаційну скаргу представника ОСОБА_2, який діє в інтересах ОСОБА_3, на ухвалу Івано-Франківського районного суду Івано-Франківської області від 23 березня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Івано-франківської області від 4 травня 2017 року в справі за заявою публічного акціонерного банку "Всеукраїнський Акціонерний Банк" про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання в справі за позовом ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" до ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості,
в с т а н о в и в:
У 2017 році ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" звернулося до суду із указаною вище заявою.
Ухвалою Івано-Франківського районного суду Івано-Франківської області від 23 березня 2017 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Івано-Франківської області від 4 травня 2017 року, заяву ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" задоволено.
Видано дублікати виконавчих листів в справі за позовом ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" до ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості.
Виконавчі листи по справі № 0907/2-884/2011 року щодо боржників ОСОБА_3, ОСОБА_6, видані раніше визнано недійсними.
Поновлено ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" строк для пред'явлення до виконання виконавчих листів № 0907/2-8842011 виданих Івано-Франківським міським судом Івано-Франківської області.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга представника ОСОБА_2, який діє в інтересах ОСОБА_3, у якій він, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати ухвали судів попередніх інстанцій, відмовити в задоволенні заяви ПАТ "Всеукраїнський АкціонернийБанк".
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим касаційна скарга підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
У прийнятті касаційної скарги слід відмовити з таких підстав.
Згідно із п. 2 ч.1 ст. 324 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, мають право оскаржити у касаційному порядку ухвали суду першої інстанції, вказані у пунктах 1, 3, 4, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ч. 1 ст. 293 цього Кодексу, після їх перегляду в апеляційному порядку і ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.
Отже, у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку і ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.
Враховуючи наведене, касаційна скарга представника ОСОБА_2, який діє в інтересах ОСОБА_3, на ухвалу Івано-Франківського районного суду Івано-Франківської області від 23 березня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Івано-франківської області від 4 травня 2017 року щодо вимог про поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання не може бути прийнята до касаційного провадження, оскільки зазначені ухвали не підлягають касаційному оскарженню відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 324 ЦПК України.
Аналогічна правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду України від 11 листопада 2015 року у справі № 6-1482 цс15, яка відповідно до положень ст. 360-7 ЦПК України є обов'язковою для всіх судів України.
Керуючись ст. 324 ЦПК України,
у х в а л и л а:
У прийнятті касаційної скарги представника ОСОБА_2, який діє в інтересах ОСОБА_3, на ухвалу Івано-Франківського районного суду Івано-Франківської області від 23 березня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Івано-франківської області від 4 травня 2017 року в справі за заявою публічного акціонерного банку "Всеукраїнський Акціонерний Банк" про поновлення строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання в справі за позовом ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" до ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості, відмовити.
Додані до скарги матеріали повернути заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Вищого спеціалізованого суду
України з розгляду цивільних
і кримінальних справ
В.І.Журавель