Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
12 липня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Іваненко Ю.Г., Ситнік О.М., Ступак О.В.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" до ОСОБА_4 про стягнення боргу, за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" на ухвалу Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 12 травня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 06 липня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У грудні 2015 року Публічне акціонерне товариство "Альфа-Банк" (далі - ПАТ "Альфа-Банк") звернулося до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_4 на користь банку заборгованість у сумі 39 210,62 грн.
Ухвалою Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 12 травня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області від 06 липня 2016 року, позовну заяву ПАТ "Альфа-Банк" до ОСОБА_4 про стягнення боргу залишено без розгляду на підставі п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України.
У касаційній скарзі ПАТ "Альфа-Банк" просить скасувати ухвалу Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 12 травня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 06 липня 2016 року, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду, посилаючись на порушення норм процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Заслухавши суддю-доповідача у справі, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Залишаючи позовну заяву без розгляду, суди попередніх інстанцій виходили з того, що представник позивача, повідомлений належним чином про день та час розгляду справи, повторно не з'явився в судове засідання, хоча його явка визнана судом обов'язковою.
Доводи касаційної скарги про те, що позивачем надано клопотання про розгляд справи у всіх судових засідання без участі представника позивача, а визнання явки сторони в судове засідання обов'язковою не є підставою для залишення позову без розгляду у зв'язку з неявкою представника позивача є необґрунтованими.
Так, як убачається з матеріалів справи, у грудні 2015 року ПАТ "Альфа-Банк" звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості з ОСОБА_4 та надав до позову клопотання про розгляд справи у відсутності представника позивача та про можливість ухвалення заочного рішення.
Ухвалою Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 14 грудня 2015 року відкрито провадження у даній справі та призначено справу до судового розгляду на 22 січня 2016 року.
Згідно з довідками секретаря судового засідання від 22 січня 2016 року, від 10 лютого 2016 року справа була відкладена у зв'язку з відсутністю осіб, які беруть участь у справі.
Ухвалою Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 10 березня 2016 року у зв'язку з неможливістю розгляду справи без участі представника позивача, визнано представника ПАТ "Альфа-Банк" обов'язковою та відкладено розгляд справи на 31 березня 2016 року.
31 березня 2016 року у зв'язку з неявкою осіб, які беруть участь у справі, розгляд справи відкладено на 12 травня 2016 року.
Відповідно до ст. 157 ЦПК України суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів - одного місяця.
У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду справи, суд ухвалою може подовжити розгляд справи, але не більш як на п'ятнадцять днів.
Згідно з ст. 169 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених статтею 157 цього Кодексу, у разі:
1) неявки в судове засідання однієї із сторін або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, про яких нема відомостей, що їм вручені судові повістки;
2) першої неявки в судове засідання сторони або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, оповіщених у встановленому порядку про час і місце судового розгляду, якщо вони повідомили про причини неявки, які судом визнано поважними;
3) першої неявки без поважних причин належним чином повідомленого позивача в судове засідання або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності;
4) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.
Неявка представника в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки не є перешкодою для розгляду справи. За клопотанням сторони та з урахуванням обставин справи суд може відкласти її розгляд.
У разі повторної неявки в судове засідання позивача, повідомленого належним чином, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду.
У разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).
Наслідки, визначені частинами другою - четвертою цієї статті, настають і в разі, якщо сторона залишить залу судового засідання.
Частиною 3 ст. 27 ЦПК України передбачено, що особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки.
Суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду, якщо: належним чином повідомлений позивач повторно не з'явився в судове засідання, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності (п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України).
З огляду на вищевикладене, доводи касаційної скарги не знайшли свого підтвердження та не дають підстав для висновку про порушення судами норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції при попередньому розгляді справи відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" відхилити.
Ухвалу Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 12 травня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 06 липня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Ю.Г. Іваненко
О.М. Ситнік
О.В. Ступак