Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 червня 2017 року
м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
Висоцької В.С., Ткачука О.С., Фаловської І.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом фермерського господарства "Бурка В.В." до Червоноградської місцевої прокуратури Львівської області, Держави Україна в особі Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою фермерського господарства "Бурка В.В." на рішення Сокальського районного суду Львівської області від 27 липня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 24 жовтня 2016 року,
встановила:
У березні 2016 року фермерське господарство "Бурка В.В." (далі - ФГ "Бурка В.В.") звернулося до суду з указаним позовом, у якому просило стягнути з Червоноградської місцевої прокуратури Львівської області та Держави Україна в особі Державної казначейської служби України 100 000 грн моральної шкоди, завданої в результаті незаконних дій прокурора Сокальського району Львівської області при розгляді його заяви про перегляд постанови Сокальського районного суду Львівської області від 8 грудня 2005 року у зв'язку з нововиявленими обставинами.
Зазначав, що відповідачі своїми діями позбавили його прав, гарантованих ст. 40 Конституції України, ст. ст. 55, 56 КПК України і йому було спричинено моральні страждання, які полягали у приниженні честі, гідності, ділової репутації, моральних переживань, у зв'язку з порушенням прав, було порушено нормальні життєві зв'язки через неможливість продовження активної діяльності, порушено нормальні життєві зв'язки через неможливість продовження активного громадського життя.
Рішенням Сокальського районного суду Львівської області від 27 липня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Львівської області від 24 жовтня 2016 року, в задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ФГ "Бурка В.В." просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Відмовляючи в задоволенні позову ФГ "БуркаВ.В.", суди, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами (ст. 212 ЦПК України), дійшли правильного висновку про те, що позивач не довів підстав, передбачених ч. 6 ст. 1176 ЦК України, для відшкодування йому моральної шкоди, що є його процесуальним обов'язком (ст. ст. 10, 60 ЦПК України).
При цьому дії прокурора прокуратури Сокальського району Львівської області Бойко П.М. при розгляді заяви ФГ "Бурка В.В." про перегляд постанови Сокальського районного суду Львівської області від 8 грудня 2005 року від 8 грудня 2005 року у зв'язку з нововиявленими обставинами не визнані незаконними.
Згідно вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу фермерського господарства "БуркаВ.В." відхилити, рішення Сокальського районного суду Львівської області від 27 липня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 24 жовтня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Висоцька
О.С.Ткачук
І.М.Фаловська