Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
26 квітня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого суддів: Ситнік О.М., Іваненко Ю.Г., Маляренка А.В., Леванчука А.О., Ступак О.В.,
розглянувши в судовому засіданні заяву колегії суддів про самовідвід у справі за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, за касаційною скаргою представника ОСОБА_7 - ОСОБА_8 на ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 30 вересня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2014 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_7 про стягнення на його користь завданих йому матеріальних збитків у розмірі 2 760 грн, моральних збитків - 3 000 грн, витрат на правову допомогу 1 000 грн та судових витрат.
Заочним рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 02 червня 2014 року позов ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди задоволено частково.
Стягнуто з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 2 760 грн матеріальної шкоди.
У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Стягнуто з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 1 000 грн сплачених судових витрат на правову допомогу та 243 грн 60 коп. сплаченого судового збору.
У червні 2015 року представник ОСОБА_7 - ОСОБА_8 звернувся до суду з заявою про перегляд заочного рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 02 червня 2014 року.
Ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 28 серпня 2015 року заяву ОСОБА_8 про перегляд заочного рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 02 червня 2014 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди залишено без розгляду.
Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції представник ОСОБА_7 - ОСОБА_8 оскаржив її в апеляційному порядку.
Ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області від 30 вересня 2015 року відмовлено ОСОБА_8 в прийнятті апеляційної скарги в інтересах ОСОБА_7 на ухвалу Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 28 серпня 2015 року.
У касаційній скарзі представник ОСОБА_7 - ОСОБА_8 просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції та направити справу для продовження розгляду до суду апеляційної інстанції, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII"Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Так, протоколом автоматизованого визначення складу колегії суддів, за касаційною скаргою представника ОСОБА_7 - ОСОБА_8 на ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 30 вересня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, визначено склад колегії: головуючий - Ситнік О.М., судді: Іваненко Ю.Г. (доповідач), Леванчук А.О., Маляренко А.В., Ступак О.В.
В судовому засіданні колегією суддів заявлено про самовідвід, з підстав, визначених п. 4 ч. 1 ст. 20 ЦПК України.
Так, судді Ситнік О.М., Іваненко Ю.Г., Леванчук А.О., Маляренко А.В. та Ступак О.В. неодноразово брали участь у розгляді інших справ між ОСОБА_6 до ОСОБА_7 під час перегляду їх в касаційному порядку, висловлювали свої правові позиції щодо спірних питань.
У зв'язку із вищевказаним, з метою уникнення сумнівів у неупередженості суддів та забезпечення об'єктивності розгляду вказаної справи, заявлений суддями Ситнік О.М., Іваненко Ю.Г., Леванчук А.О., Маляренко А.В. та Ступак О.В. на підставі п. 4 ч. 1 ст. 20 ЦПК України самовідвід підлягає задоволенню.
Керуючись ст. ст. 19, 20, 23 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Заяву колегії суддів: Ситнік Олени Миколаївни, Іваненко Юлії Геннадіївни, Леванчука Андрія Олексійовича, Маляренка Артема Васильовича та Ступак Ольги В'ячеславівни про самовідвід задовольнити.
Передати справу на визначення суддів для розгляду справи, у порядку встановленому ч. 3 ст. 11-1 ЦПК України.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.М. Ситнік
Ю.Г. Іваненко
А.О. Леванчук
А.В. Маляренко
О.В. Ступак