Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Демяносова М.В.,
Іваненко Ю.Г.,
Маляренка А.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом Варварівської сільської ради Славутського району Хмельницької області до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_4, треті особи: Славутська районна державна адміністрація, Аграрне товариство з обмеженою відповідальністю "Велес", про визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність, за касаційною скаргою Варварівської сільської ради на рішення Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 27 липня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 10 жовтня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2016 року Варварівська сільська рада Славутського району Хмельницької області звернулася до суду із вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що наказом Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 17 лютого 2016 року № 22-3339-СГ затверджено проект землеустрою та передано у власність ОСОБА_4 земельну ділянку площею 2 га для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, яка розташована за межами населеного пункту на території Варварівської сільської ради Славутського району.
Вважає, що зазначений наказ виданий з порушенням норм чинного законодавства, оскільки земельна ділянка, яка передана у власність ОСОБА_4, відноситься до земель резервного фонду, який підлягає перерозподілу в першу чергу між працівниками державних та комунальних закладів, підприємств та організацій культури, освіти і охорони здоров'я та пенсіонерам з їх числа, які проживають у сільській місцевості.
ОСОБА_4 на території Варварівської сільської ради ніколи не проживав та не проживає, не зайнятий у соціальній сфері села, не був членом колишнього колгоспу, пізніше КСП "Горинь".
Разом з тим, на території ради проживають особи, які мають право на отримання земельних ділянок з резервного фонду. Спірна земельна ділянка також не була зарезервована для учасників АТО, а тому не підпадає під першочерговість надання у власність.
За висновками геологорозвідки, земельна ділянка, яка виділена ОСОБА_4, є Варварівським родовищем сапонітових глин загальнодержавного значення.
А тому позивач просив визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 17 лютого 2016 року № 22-3339-СГ про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність ОСОБА_4
Рішенням Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 27 липня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Хмельницької області від 10 жовтня 2016 року, у задоволенні позову Варварівської сільської ради Славутського району Хмельницької області відмовлено.
У касаційній скарзі Варварівська сільська рада просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права й неправильним застосуванням норм матеріального права, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції в іншому складі суду.
Відповідно до п. 6 розд. ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні позовних вимог суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив із того, що наказ Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність прийнятий у межах наданих органу повноважень та відповідно до вимог закону.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено, що 09 листопада 2015 року ОСОБА_4 звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області із заявою про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності орієнтовною площею 2,0 газ метою подальшої передачі безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Варварівської сільської ради Славутського району Хмельницької області і надав графічний матеріал, на якому зазначене бажане місце розташування земельної ділянки (проект землеустрою).
Відповідно до довідки від 12 січня 2016 pоку № 06, виданої управлінням Дегжгеокадастру у Славутському районі Хмельницької області, яка міститься в проекті землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Варварівської сільської ради за межами населених пунктів, відповідно до державної статистичної звітності земельна ділянка, на яку надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_4 для ведення особистого селянського господарства за адресою: Варварівська сільська рада Славутський район, Хмельницька область, загальною площею 2 га знаходиться на землях запасу.
21 грудня 2015 року Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій .області в межах наданих йому повноважень видало наказ № 22-7026-СГ про надання дозволу ОСОБА_4 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність за межами населених пунктів Варварівської сільської ради Славутського району Хмельницької області (кадастровий номер НОМЕР_1) орієнтовним розміром 2,0 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства.
17 лютого 2016 року Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області в межах наданих йому повноважень видано наказ № 22- 339-СГ про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_4, яка розташована за межами населених пунктів Варварівської сільської ради Славутського району Хмельницької області і надання у власність ОСОБА_4 земельної ділянки площею 2 га (кадастровий номер НОМЕР_1) для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, яка розташована за межами населених пунктів Варварівської сільської ради Славутського району Хмельницької області.
Реєстраційною службою Славутської районної державної адміністрації Хмельницької області 02 квітня 2016 року внесено запис № 14001274 до Єдиного Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію права власності ОСОБА_4 на цю земельну ділянку.
Відповідно до ч. ч. 10, 11 ст. 25 ЗК України органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування у процесі приватизації створюють резервний фонд земель за погодженням його місця розташування з особами, зазначеними в частині першій цієї статті у розмірі до 15 відсотків площі усіх сільськогосподарських угідь, які були у постійному користуванні відповідній, підприємств, установ та організацій.
Резервний фонд земель перебуває у державній або комунальній власності і призначається для подальшого перерозподілу та використання за цільовим призначенням.
Судами встановлено, що відповідно до ст. 5 ЗК України від 18 грудня 1990 року, ст. 25 ЗКУ 2001 року Варварівською сільською радою рішення щодо віднесення земель за межами населених пунктів до резервного фонду не приймалося.
Загальні збори членів КСП "Горинь", рішенням яких від 26 липня 1996 року затверджено резервний фонд земель сільськогосподарського призначення, не є тим органом, який створює резервний фонд земель.
Відповідно до довідки від 12 січня 2016 року № 6, виданої Управлінням Держгеокадастру у Славутському районі, яка міститься в проекті землеустрою, спірна земельна ділянка відноситься до земель запасу.
Отже, встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що рішення Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 27 липня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 10 жовтня 2016 року ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права при їх постановленні та в основному зводяться до переоцінки доказів і незгоди з висновками судів по їх оцінці.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Варварівської сільської ради відхилити, рішення Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 27 липня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 10 жовтня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
М.В. Дем'яносов
Ю.Г.Іваненко
А.В. Маляренко