Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
(додаткова)
22 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Ткачука О.С.,
суддів: Висоцької В.С., Гримич М.К.,
КафідовоїО.В., Фаловської І.М.,
розглянувши в судовому засіданні заяву ОСОБА_3 про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання договору купівлі-продажу домоволодіння недійсним та стягнення вартості домоволодіння,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2012 року ОСОБА_3 звернувся до суду з указаним позовом про визнання договору купівлі-продажу домоволодіння недійсним та стягнення вартості домоволодіння.
Рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 25 листопада 2015 року позов ОСОБА_3 задоволено.
Визнано недійсним договір купівлі-продажу домоволодіння АДРЕСА_1, укладений 28 січня 2006 року між ОСОБА_7 та ОСОБА_4, ОСОБА_5, зареєстрований за реєстровим № 145.
Стягнуто з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_3 50 000 грн на відшкодування вартості домоволодіння АДРЕСА_1
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Рівненської області від 28 березня 2016 року скасовано рішення суду першої інстанції в частині стягнення з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_3 50 000 грн та ухвалено в цій частині нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
В іншій частині рішення суду залишено без змін.
Ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 31 серпня 2016 року касаційну скаргу ОСОБА_6 відхилено. Касаційну скаргу ОСОБА_3 задоволено. Рішення апеляційного суду Рівненської області від 28 березня 2016 року скасовано, залишено в силі рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 25 листопада 2015 року.
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла заява ОСОБА_3 про ухвалення додаткового рішення стосовно вирішення питання про повернення судових витрат, понесених при поданні касаційної скарги.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим заява підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Заява підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 345 ЦПК України в ухвалі суду касаційної інстанції зазначаються наслідки розгляду касаційної скарги, які формулюються у резолютивній частині із зазначенням висновку суду касаційної інстанції, розподілу судових витрат, строку і порядку набрання ухвалою законної сили чи її оскарження.
Судом установлено, що за подання касаційної скарги на рішення апеляційного суду Рівненської області від 28 березня 2016 року ОСОБА_3 сплатив судовий збір у розмірі 729 грн 60 коп., що підтверджується квитанцією від 18 квітня 2016 року № ПН905070С1.
Ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 31 серпня 2016 року розглянуто касаційні скарги ОСОБА_6 та ОСОБА_3, проте не було вирішено питання про розподіл судових витрат.
Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 220 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою осіб, які беруть участь у розгляді справи, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.
Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.
Оскільки під час постановлення ухвали від 31 серпня 2016 року не було вирішено питання про розподіл судових витрат, колегія суддів вважає за необхідне частково задовольнити заяву ОСОБА_3 та стягнути на його користь з ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 сплачену суму судового збору, а саме:по 243 грн 20 коп. з кожного.
Керуючись п. 4 ч. 1 ст. 220, ст. 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Заяву ОСОБА_3 про ухвалення додаткового рішення задовольнити частково.
Стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 витрати, пов'язані зі сплатою судового збору в розмірі 243 грн 20 коп.
Стягнути з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_3 витрати, пов'язані зі сплатою судового збору в розмірі 243 грн 20 коп.
Стягнути з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_3 витрати, пов'язані зі сплатою судового збору в розмірі 243 грн 20 коп.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.С. Ткачук
В.С. Висоцька
М.К. Гримич
О.В.Кафідова
І.М.Фаловська