Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Писаної Т.О., Коротуна В.М., Попович О.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства "Акцент-Банк" до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості, за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства "Акцент-Банк" на рішення Брусилівського районного суду Житомирської області від 26 травня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Житомирської області від 12 липня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2015 року публічне акціонерне товариство "Акцент-Банк" (далі - ПАТ "Акцент-Банк") звернулося до суду з указаним позовом, в обґрунтування якого зазначило, що 01 вересня 2008 року між банком та ОСОБА_4 був укладений кредитний договір. Згідно з умовами указаного договору останній отримав кредит у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку у розмірі 3 000 грн зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 24,00% на рік з кінцевим терміном повернення, що відповідає строку дії картки.
У зв'язку з тим, що відповідач неналежним чином здійснював погашення заборгованості за кредитом, станом на 27 червня 2015 року виникла заборгованість у сумі 22 923 грн 61 коп., яку банк просив стягнути з відповідача.
Рішенням Брусилівського районного суду Житомирської області від 26 травня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Житомирської області від 12 липня 2016 року, у задоволенні позовних вимог ПАТ "Акцент-Банк" відмовлено.
У касаційній скарзі ПАТ "Акцент-Банк" просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції, обґрунтовуючи свої вимоги порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції з висновком якого погодився і апеляційний суд, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами (ст. 212 ЦПК України), обґрунтовано виходив з того, що позивачем не надано доказів на підтвердження строку дії платіжної картки, останній платіж відповідачем було зроблено у квітні 2009 року, а з позовом банк звернувся у жовтні 2015 року. За таких обставин висновки суд про те, що ПАТ "Акцент-Банк" пропустив, встановлений ст. 257 ЦК України, трирічний строк позовної давності про застосування якого просила відповідач у своїй заяві щодо основної та додаткової вимоги (ст. 266 ЦК України), єзаконним та відповідають встановленим у справі обставинам.
Така правова позиція висловлена в постанові Верховного Суду України від 19 березня 2014 року № 6-14цс14, яка в силу ст. 360-7 ЦПК України є обов'язковою для судів.
Доводи касаційної скарги про те, що оскільки кошти відповідачем за кредитним договором не повернуто банк має право на отримання неустойки та процентів за кредитом у межах строку позовної давності, необґрунтовані, оскільки банк пропустив строк позовної давності як до основної вимоги - заборгованості за тілом кредиту так і до додаткової (стягнення неустойки), а тому висновків суду не спростовують та на законність судових рішень не впливають.
Із матеріалів справи та змісту судових рішень не вбачається, що апеляційним судом при вирішенні спору допущено порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст. ст. 338- 341 ЦПК України як підстави для скасування рішення.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Акцент-Банк" відхилити.
Рішення Брусилівського районного суду Житомирської області від 26 травня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Житомирської області від 12 липня 2016 рокузалишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Т.О. Писана
В.М. Коротун
О.В. Попович