Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Ткачука О.С.,
суддів: Висоцької В.С., Гримич М.К.,
Умнової О.В., Фаловської І.М.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" до ОСОБА_3 про звернення стягнення на предмет іпотеки за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" на ухвалу Святошинського районного суду м. Києва від 17 березня 2016 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 21 червня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У серпні 2015 року публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" (далі - ПАТ "Дельта Банк") звернулося до суду із указаним позовом, посилаючись на те, що відповідно до умов кредитного договору від 12 червня 2013 року ОСОБА_3 отримала кредитні кошти у розмірі 447 600 грн. На забезпечення виконання умов цього договору вони того ж дня уклали договір іпотеки, предметом якого є квартира АДРЕСА_1. У результаті неналежного виконання умов кредитного договору утворилася заборгованість у розмірі 602 470 грн. 76 коп., яку вона, незважаючи на вимоги, не погасила.
Враховуючи викладене, позивач просив у рахунок погашення кредитної заборгованості звернути стягнення на предмет іпотеки шляхом визнання за банком права власності на зазначену квартиру.
Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 17 березня 2016 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 21 червня 2016 року, позов ПАТ "Дельта Банк" залишено без розгляду на підставі п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України.
У касаційній скарзі ПАТ "Дельта Банк" просить скасувати судові рішення, посилаючись на порушення судами норм процесуального права, й направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Залишаючи позовну заяву ПАТ "Дельта Банк" без розгляду, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що представник позивача повторно не з'явився в судове засідання.
Проте з таким висновком судів погодитись не можна.
Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 207 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду, зокрема, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з'явився в судове засідання, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.
Суд першої інстанції дійшов передчасного висновку про те, що неявка представника позивача у судові засідання, які відбулись 10 лютого 2016 року та 17 березня 2016 року, є підставою для залишення позовної заяви без розгляду, оскільки не врахував та не дав оцінки його заявам, надісланим на електронну адресу суду 16 листопада 2015 року та 17 березня 2016 року, в яких він просить розглядати справу за його відсутності. Апеляційний суд наведеного порушення, допущеного районним судом, не усунув.
При цьому згідно з п. 4 ч. 1 ст. 169 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених ст. 157 цього Кодексу, зокрема, у разі, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.
Проте такої ухвали суд не постановляв.
Отже, підстав для залишення позовної заяви без розгляду не було, а судові рішення не відповідають вимогам процесуального законодавства та підлягають скасуванню з направленням справи до суду першої інстанції для подальшого розгляду.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" задовольнити.
Ухвалу Святошинського районного суду м. Києва від 17 березня 2016 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 21 червня 2016 року скасувати, справу передати до суду першої інстанції для продовження розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
О.С. Ткачук
В.С. Висоцька
М.К.Гримич
О.В.Умнова
І.М.Фаловська