Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 лютого 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Гримич М.К., Висоцької В.С., Ткачука О.С., розглянувши у попередньому судовому засіданні заяву ОСОБА_4 про повернення помилково сплаченого судового збору,
в с т а н о в и л а:
З Територіального управління державної судової адміністрації України у м. Києві (далі - ТУ ДСА України у м. Києві) до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла заява ОСОБА_4 про повернення помилково сплаченого судового збору.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим заява підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
З матеріалів справи вбачається, що у вересні 2016 року ОСОБА_5 звернулась до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із касаційною скаргою на ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 липня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5 до ОСОБА_6 про розірвання договору про надання послуг адвоката та відшкодування збитків. При цьому, до касаційної скарги долучено квитанцію про сплату судового збору на суму 275 грн 60 коп.
Ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 12 вересня 2016 року касаційну скаргу ОСОБА_5 залишено без руху та надано строк для усунення її недоліків, зокрема, для сплати судового збору у сумі 634 грн 72 коп.
На виконання вимог вказаної ухвали ОСОБА_5 на адресу суду 23 вересня 2016 року надіслано квитанцію про сплату судового збору у сумі 634 грн 72 коп.
Ухвалою судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 жовтня 2016 року касаційне провадження у даній справі відкрито та витребувано справу із суду першої інстанції.
Ухвалою колегії суддів судового палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 грудня 2016 року касаційну скаргу ОСОБА_5 відхилено, ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 липня 2016 року залишено без змін.
У січні 2017 року до суду з ТУ ДСА України у м. Києві надійшла заява ОСОБА_4 про повернення помилково сплаченого судового збору у сумі 909 грн 97 коп., відповідно до квитанції від 27 серпня 2016 року на суму 275 грн 60 коп., та квитанції від 23 вересня 2016 року на суму 634 грн 72 коп., посилаючись на те, що касаційну скаргу вона не подавала, що підтверджується листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 13 грудня 2016 року.
Заява задоволенню не підлягає з огляду на наступне.
Статтею 7 Закону України "Про судовий збір" визначено виключний перелік підстав для повернення сплаченого судового збору.
Закон не містить заборони й можливості сплати усієї суми судового збору одним із кількох позивачів у справі; визначальним у такому разі є факт надходження усієї належної до сплати суми судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України (абз. 2 п. 10 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 (v0010740-14) "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах").
Враховуючи, що вказані ОСОБА_4 квитанції були подані в якості доказу сплати судового збору за подання касаційної скарги ОСОБА_5 на ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 липня 2016 року, були прийняті судом і, в тому числі, на цій підставі відкрито касаційне провадження у справі, підстави для повернення судового збору відсутні.
Керуючись Законом України "Про судовий збір" (3674-17)
у х в а л и л а:
У задоволенні заяви ОСОБА_4 про повернення помилково сплаченого судового збору відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
М.К. Гримич
В.С.Висоцька
О.С.Ткачук