Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 грудня 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі: Попович О.В., Завгородньої І.М., Писаної Т.О., розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "БВ 48", відділу Державної реєстрації служби Черкаського міського управління юстиції про скасування рішення загальних зборів та запису про його реєстрацію, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Черкаської області від 13 квітня 2016 року,
в с т а н о в и л а :
У грудні 2015 року ОСОБА_5 звернувся до суду з указаним позовом, обґрунтовуючи його тим, що згідно наказу від 03 травня 2006 року № 1 він обраний головою правління об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "БВ 48" (далі - ОСББ "БВ 48").
Зазначав, що в порушення вимог законодавства про порядок скликання та проведення загальних зборів, прийнятих ними рішень, підрахунку голосів, членами ОСББ "БВ 48" проведено на його думку неправочинне зібрання, про яке належним чином не повідомлялись всі власники квартир та нежитлових приміщень будинку.
Беручи до уваги зазначене просив визнати неправочинними загальні збори власників квартир та нежитлових приміщень у будинку по
АДРЕСА_1, що відбулись 04 жовтня 2015 року; визнати незаконними та скасувати рішення загальних зборів власників квартир та нежитлових приміщень у зазначеному будинку, що відбулись
04 жовтня 2015 року; скасувати запис від 09 листопада 2015 року, внесений державним реєстратором відділу Державної реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції про внесення змін до відомостей про юридичну особу, в частині зміни керівника юридичної особи - ОСББ "БВ 48", який здійснювався на підставі протоколу загальних зборів ОСББ "БВ 48" від 04 жовтня 2015 року та згідно якого ОСОБА_6 є новообраним головою об'єднання.
Рішенням Соснівського районного суду міста Черкаси від 24 лютого 2016 року позовні вимоги ОСОБА_4 задоволено частково.
Визнано незаконними та скасовано рішення загальних зборів власників багатоквартирного будинку ОСББ "БВ 48" по АДРЕСА_1 від 04 жовтня 2015 року.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням апеляційного суду Черкаської області від 13 квітня 2016 року рішення Соснівського районного суду міста Черкаси від 24 лютого 2016 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить скасувати рішення апеляційного суду Черкаської області від 13 квітня 2016 року, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних у кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Заслухавши доповідача, вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, законність та обґрунтованість оскаржуваного судового рішення в межах касаційного оскарження, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.
Згідно з ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Відповідно до положень ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив із того, що при скликанні та проведенні 04 жовтня 2015 року загальних зборів співвласниківОСББ "БВ 48" були порушені процедури скликання, проведення загальних зборів та підрахунку голосів, що є підставою для скасування рішень, прийнятих на даних зборах.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про відмову у задоволенні позову, суд апеляційної інстанції виходив із того, що позивачем не доведено належними та допустимими доказами факт порушення порядку скликання та проведення загальних зборів, а також порядку прийняття рішення на цих зборах.
Даний висновок суду апеляційної інстанції є законним та обґрунтованим, відповідає фактичним обставинам справи, наданим сторонами доказам та вимогам закону.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що 03 травня 2006 року на загальних зборах власників квартир та нежитлових приміщень у будинку по АДРЕСА_1 прийнято рішення про створення об'єднання співвласників та засновано ОСББ "БВ 48", обрано голову правління ОСББ та призначено на цю посаду згідно наказу № 1 від 03 травня 2006 року ОСОБА_4
Згідно протоколу № 3 від 08 вересня 2015 року ініціативною групою у складі 7 осіб вирішено провести 04 жовтня 2015 року загальні збори ОСББ "БВ 48" на вирішення яких винести питання, зокрема, щодо переобрання голови ОСББ.
При цьому судом апеляційної інстанції встановлено, що з підписних листів членів ОСББ та співвласників багатоповерхового будинку по вул. Б.Вишневецького, 48 в м. Черкаси було під розписку повідомлено про проведення 04 жовтня 2015 року о 15 год. на дитячому майданчику загальних зборів співвласників, вручено запрошення на вказані збори, у якому розміщено детальну інформацію про порядок денний та його мету.
04 жовтня 2015 року співвласниками будинку проведено загальні збори його мешканців. Згідно протоколу зборів від 04 жовтня 2015 року кількість співвласників багатоквартирного будинку становить 44 особи, у зборах взяли участь особисто або через представників 24 особи, у письмовому опитуванні взяли участь 10 осіб. Підсумки голосування щодо вирішення питання про звільнення від виконання обов'язків голови правління ОСОБА_4 та членів його правління: "за" - 22 співвласника, "проти" -1 співвласник.
Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об'єднання. Вищим органом управління об'єднання є загальні збори. Загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об'єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників.
Згідно з ч. 4 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.
Частиною 14 ст. 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.
Враховуючи встановлені судом обставини та зазначені вимоги Закону, правильним є висновок суду апеляційної інстанції про відсутність підстав вважати, що при скликанні та проведенні загальних зборів ОСББ "БВ 48", які відбулись 04 жовтня 2015 року, було порушено законодавчо встановлений порядок.
Суд апеляційної інстанції правильно визначився із характером спірних правовідносин, нормою матеріального права, яка підлягає застосуванню, надав оцінку доказам у справі, законно та обґрунтовано дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.
Доводи касаційної скарги зазначених висновків суду апеляційної інстанції не спростовують, зводяться до переоцінки доказів та незгоди з висновками суду щодо їх оцінки.
Докази та обставини, на які посилається ОСОБА_4 у касаційній скарзі, були предметом розгляду судом апеляційної інстанції та при їх дослідженні і встановленні судом було дотримано норми матеріального та процесуального права.
Враховуючи зазначене, колегія суддів дійшла висновку, що доводи касаційної скарги та зміст оскаржуваного судового рішення не дають підстав для висновку про те, що судом апеляційної інстанції при перегляді справи були допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які відповідно до ст.ст. 338- 341 ЦПК України є підставами для скасування судового рішення.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Черкаської області від 13 квітня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Колегія суддів:
О.В. Попович
І.М.Завгородня
Т.О.Писана