Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
23 листопада 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
Висоцької В.С., Гримич М.К., Фаловської І.М.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Запорізької області від 21 липня 2016 року,
встановила:
У травні 2015 року ОСОБА_4 звернулася до суду з указаним позовом, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач скоїв наїзд на її сина ОСОБА_6, який на велосипеді перетинав проїжджу частину. Велосипедист ОСОБА_6 загину на місці. За фактом даної дорожньо-транспортної пригоди було розпочато кримінальне провадження. Позивача було визнано в якості потерпілої та допитано за обставинами справи. Постановою Кам'янко - Дніпровського РВ ГУ МВС України в Запорізькій області від 16 березня 2015 року кримінальне провадження закрито, матеріали направлено до ВДАІ Кам'янко - Дніпровського РВ ГУ МВС України для складання відносно ОСОБА_5 протоколу про адміністративне правопорушення. Постановою Кам'янко - Дніпровського району суду Запорізької області від 23 березня 2015 року ОСОБА_5 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та призначено адміністративне покарання у вигляді штрафу. Під час досудового слідства ОСОБА_5 відшкодував добровільно матеріальну шкоду в сумі 12 500 грн. Зазначала, що в результаті протиправних дій ОСОБА_5 їй, я потерпілій, завдано моральну шкоду, яку оцінила в розмірі 100 000 грн та просила стягнути з відповідача.
Заочним рішенням Веселівського районного суду Запорізької області від 16 січня 2016 року позов задоволено.
Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 100 000 грн у рахунок компенсації моральної шкоди та на користь держави 1 500 грн судового збору.
Рішенням апеляційного суду Запорізької області від 21 липня 2016 року заочне рішення суду першої інстанції змінено шляхом зменшення розміру стягнутої з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 моральної шкоди зі 100 000 грн до 15 000 грн та судового збору на користь держави з 1 500 грн до 243,60 грн.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі заочне рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до ч. 3 ст. 332 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Змінюючи заочне рішення суду першої інстанції в частині розміру моральної шкоди, апеляційний суд вірно застосував положення ст. ст. 23, 1168 ЦК України, на підставі наданих сторонами доказів, яким дав оцінку, встановив фактичні обставини справи, навів відповідні мотиви зменшення розміру компенсації моральної шкоди, яка підлягає стягненню на користь позивача правильно виходив з принципу розумності та справедливості, конкретних обставин дорожньо-транспортної пригоди в результаті якої загину син позивача.
Доводи касаційної скарги на висновки суду не спростовують.
Згідно вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, рішення апеляційного суду Запорізької області від 21 липня 2016 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Висоцька
М.К.Гримич
І.М.Фаловська