Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 листопада 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в складі:
головуючого Луспеника Д.Д.,
суддів: Гулька Б.І., Закропивного О.В.,
Хопти С.Ф., Штелик С.П.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до комунальної установи "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги", третя особа - ОСОБА_4, про зобов'язання укласти трудовий договір та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за касаційними скаргами комунальної установи "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" та ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Миколаївської області від 22 червня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У грудні 2015 року ОСОБА_3 звернулась до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що з 26 серпня 1983 року вона працювала в Первомайській дільничний лікарні та з 1 січня 2002 року переведена на посаду головного лікаря вказаного закладу. У зв'язку з проведеним реформуванням, заклад має назву амбулаторія загальної практики сімейної медицини смт. Первомайське Жовтневого району Миколаївської області та входить як структурний підрозділ до комунальної установи "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" (далі - КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги").
Рішенням Первомайської селищної ради Жовтневого району Миколаївської області від 16 листопада 2010 року з 7 листопада 2010 року її було обрано Первомайським селищним головою, де вона пропрацювала 5 років та була звільнена відповідно до ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" з підстав закінчення строку повноважень селищного голови.
У зв'язку з припиненням 10 листопада 2015 року повноважень на виборній посаді вона звернулась до відповідача із заявою про поновлення її на попередній посаді. Відповідач запропонував їй посади завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини в інших населених пунктах, які є неприйнятні з огляду на віддаленість від місця проживання і не є рівноцінними з огляду на розмір оплати праці. Вважала ненадання їй попереднього місця роботи порушення відповідачем ст. 118 КЗпП України.
З урахуванням зазначеного ОСОБА_3 просила зобов'язати відповідача укласти з нею трудовий договір, за умовами якого надати їй попередню роботу (посаду), яку вона виконувала (обіймала) до переходу на виборну посаду, а саме - завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт Первомайське Жовтневого району Миколаївської області та стягнути з відповідача середню заробітну плату за посадою завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт. Первомайське Жовтневого району Миколаївської області за вимушений прогул за період з 19 листопада 2015 року по день ухвалення рішення суду.
Рішенням Жовтневого районного суду Миколаївської області від 22 квітня 2016 року у задоволенні позову ОСОБА_3 відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Миколаївської області від 22 червня 2016 року, з урахуванням ухвали цього ж суду про виправлення описки від 4 липня 2016 року, рішення районного суду скасовано та ухвалено нове рішення. Позов ОСОБА_3 задоволено.
Зобов'язано КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" укласти з ОСОБА_3 трудовий договір про прийняття на посаду завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт. Первомайське Жовтневого району Миколаївської області.
Стягнуто з відповідача на користь позивача 17 703 грн 76 коп. заробітної плати за час вимушеного прогулу без врахування податків і обов'язкових платежів.
У касаційних скаргах КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" та ОСОБА_4, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права й порушення норм процесуального права, просять скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційні скарги підлягають задоволенню з таких підстав.
Відмовляючи у задоволення позову, суд першої інстанції виходив із того, що установа, в якій працювала позивач до обрання на виборну посаду, припинила діяльність без правонаступництва, а КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" є новоствореною установою, тому відповідач правомірно відмовив ОСОБА_3 у наданні попередньої роботи.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи позовні вимоги, суд апеляційної інстанції виходив із того, що відмова відповідача у наданні позивачці роботи, яку вона виконувала до обрання на виборну посаду, є незаконною, а лікарня є структурним підрозділом Первомайської міської лікарні.
З таким висновком апеляційного суду погодитись не можна.
Статтею 213 ЦПК України передбачено, що рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Згідно зі ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.
Зазначеним вимогам закону рішення апеляційного суду не відповідає.
Судом установлено, що ОСОБА_3 26 серпня 1983 року прийнята на посаду лікаря - інфекціоніста Первомайської дільничної лікарні, 1 січня 2002 року переведена до Первомайської селищної ради та прийнята на посаду головного лікаря Первомайської селищної лікарні.
Розпорядженням Первомайської селищної ради Жовтневого району Миколаївської області від 15 листопада 2010 року ОСОБА_3 звільнена з посади головного лікаря у зв'язку з обранням на посаду Первомайського селищного голови на підставі її заяви.
Рішенням Первомайської селищної ради Жовтневого району Миколаївської області від 10 листопада 2015 року припинені повноваження Первомайського селищного голови ОСОБА_3 у зв'язку з закінченням строку повноважень та 10 листопада 2015 року відповідно до п. 4 ст. 55 Закону України "Про місцеве самоврядування" ОСОБА_3 звільнена у зв'язку з закінченням строку повноважень селищного голови.
11 листопада 2015 року ОСОБА_3 звернулась до КУ "Жовтневий районний медичний центр ПМСД" з заявами про поновлення її на посаді головного лікаря після проведення реформування завідувача амбулаторії загальної медицини смт Первомайське Жовтневого району Миколаївської області у зв'язку з закінченням строку повноважень селищного голови та 19 листопада 2015 року повторно звернулась з заявою про надання попередньої роботи, а за її відсутності - іншу рівноцінну - завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт Первомайське Жовтневого району Миколаївської області.
Листом від 24 листопада 2015 року КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" було відмовлено у задоволенні заяв ОСОБА_3 та запропоновано рівноцінні вакантні посади завідувача АЗПСМ смт. Новомиколаївка, завідувача АЗПСМ с. Зелений гай, від яких, згідно з актом від 25 листопада 2015 року, ОСОБА_3 відмовилась.
Згідно зі ст. 118 КЗпП України працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах, а також у партійних, профспілкових, комсомольських, кооперативних та інших громадських організаціях, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.
Ця норма передбачає право звільнених з роботи працівників внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах на одержання після закінчення їх повноважень за виборною посадою в державних органах попередньої роботи (посади) на тому ж підприємстві.
Виходячи з аналізу змісту зазначеної норми, право на одержання попередньої роботи (посади) виборні працівники мають за умови, якщо вони звільнені з виборної посади після закінчення їх повноважень, а у підприємства ця посада є вакантною чи має стати такою з дотриманням вимог трудового законодавства, або є інша рівноцінна робота.
Відповідно до ст. 33 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", у разі обрання депутата місцевої ради на виборну посаду у раді, на якій він працює на постійній основі, трудовий договір з ним за попереднім місцем роботи припиняється відповідно до законодавства. З працівником, якого прийнято на роботу (посаду), що її виконував (займав) депутат місцевої ради, укладається строковий трудовий договір; цей договір розривається у разі повернення депутата місцевої ради на роботу, але не пізніш як через три місяці після припинення повноважень депутата місцевої ради.
Депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.
У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету. У разі, якщо колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпечення або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, за ним не зберігається середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді в раді. Час, коли колишній депутат тимчасово не працював у зв'язку з неможливістю надання йому попередньої або рівноцінної роботи (посади) безпосередньо після закінчення строку його повноважень, зараховується, але не більше шести місяців, до страхового стажу і стажу роботи (служби) за спеціальністю, за якою депутат працював до обрання у місцеву раду, де він виконував свої обов'язки на постійній основі.
Установлено, що розпорядженнями Миколаївської обласної державної адміністрації від 4 квітня 2012 року та від 2 лютого 2011 року було затверджено заходи з реформування галузі охорони здоров'я Миколаївської області на 2012, 2011 pоки, а саме: реорганізація сільських (міських) дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики /сімейної медицини; створення на базі центральних районних лікарень центрів первинної медико-санітарної допомоги як окремих структурних підрозділів центральної районної лікарні в межах загальної штатної чисельності установ галузі охорони здоров'я, вжиття заходів щодо продовження реорганізації в установленому порядку сільських лікарняних амбулаторій у заклади охорони здоров'я загальної практики / сімейної медицини.
Рішенням Жовтневої районної ради Миколаївської області від 31 травня 2012 року створено КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" шляхом виділення зі складу Жовтневої центральної районної лікарні із затвердженням Статуту.
Рішенням Жовтневої районної ради Миколаївської області від 21 листопада 2012 року визнано таким, що втратило чинність, рішення районної ради від 31 травня 2012 року та створено КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" з затвердженням Статуту в новій редакції з урахуванням змін.
Згідно з листом Жовтневої районної ради Миколаївської області від 22 березня 2016 року відповідно до рішення районної ради від 31 травня 2012 року КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" є знов утвореним комунальним закладом охорони здоров'я, створеним шляхом виділення зі складу Жовтневої центральної районної лікарні і є об'єктом права спільної власності територіальних громад сіл, селищ Жовтневого району Миколаївської області, інтереси яких у межах повноважень представляє Жовтнева районна рада Миколаївської області.
Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" не є правонаступником інших юридичних осіб.
Вирішуючи спір, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що Первомайська дільнична лікарня, в якій працювала позивачка та з якої була звільнена у зв'язку з обранням на виборну посаду, була структурним підрозділом селищної ради та припинила свою юридичну діяльність без будь-якого правонаступництва.
За таких обставин суд першої інстанції дійшов правильного висновку про правомірність відмови відповідача у наданні позивачці попереднього місця роботи, оскільки установа, в якій працювала позивач до обрання на виборну посаду припинила діяльність без правонаступництва, а КУ "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" є новоствореною установою. Також суд першої інстанції дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні позовних вимог про стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.
Суд апеляційної інстанції вищевказаних обставин та норм чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, не врахував, помилково скасувавши рішення суду першої інстанції.
Відповідно до ст. 339 ЦПК України, установивши, що апеляційним судом було скасовано судове рішення, ухвалене згідно із законом, суд касаційної інстанції скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції і залишає в силі судове рішення суду першої інстанції.
За таких обставин рішення суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню, рішення суду першої інстанції - залишенню в силі.
Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційні скарги комунальної установи "Жовтневий районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" та ОСОБА_4 задовольнити.
Рішення апеляційного суду Миколаївської області від 22 червня 2016 року скасувати, рішення Жовтневого районного суду Миколаївської області від 22 квітня 2016 року залишити в силі.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Д.Д. Луспеник
Б.І. Гулько
О.В. Закропивний
С.Ф. Хопта
С.П. Штелик