Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 листопада 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Ступак О.В., Леванчука А.О., Ситнік О.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 та ОСОБА_5, які діють в інтересах неповнолітнього ОСОБА_6, до Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного, треті особи: ОСОБА_8, ОСОБА_9, Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, про визнання дій неправомірними, незаконними наказів, зобов'язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_4, ОСОБА_5, які діють в інтересах неповнолітнього ОСОБА_6, на рішення апеляційного суду м. Києва від 20 січня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2015 року ОСОБА_4 та ОСОБА_5, які діють в інтересах неповнолітнього ОСОБА_6, звернулися до суду з указаним позовом, вимоги якого під час розгляду справи уточнили, та остаточно просили визнати неправомірними дії тимчасово виконуючого обов'язки директора Республіканського вищого училища фізичної культури (далі - РВУФК), яке перейменовано в Олімпійський коледж імені ІванаПіддубного, ОСОБА_8 та скасувати наказ від 15 січня 2015 року № 17 щодо рішення педагогічної ради РВУФК про переведення для продовження навчання до загальноосвітніх навчальних закладів за місцем проживання ОСОБА_6; визнати неправомірними дії директора РВУФК ОСОБА_9 та скасувати наказ від 23 лютого 2015 року № 18-у про переведення ОСОБА_6 на навчання за місцем проживання; стягнути з Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного на користь ОСОБА_6 121 800 грн на відшкодування моральної шкоди, завданої у зв'язку з безпідставним відрахуванням його з загальноосвітньої школи - інтернату спортивного профілю РВУФК; зобов'язати Олімпійський коледж імені Івана Піддубного здійснити переатестацію ОСОБА_6 із предметів "фізична культура" та "спеціалізація "футбол"" з внесенням змін до додатку № 12 СБ 142286 до свідоцтва про базову загальну середню освіту КВ № 48160711.
Рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 20 листопада 2015 року у задоволенні позову відмовлено.
Рішенням апеляційного суду м. Києва від 20 січня 2016 року скасовано рішення суду першої інстанції у частині відмови у скасуванні наказів про переведення ОСОБА_6 для продовження навчання до загальноосвітніх навчальних закладів за місцем проживання та ухвалено в цій частині нове рішення, яким визнано незаконним та скасовано наказ від 15 січня 2015 року № 17 та наказ від 23 лютого 2015 року № 18-у по Республіканському вищому училищу фізичної культури, перейменованому з 24 липня 2015 року на Олімпійський коледж імені Івана Піддубного, у частині переведення ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, для продовження навчання до загальноосвітніх навчальних закладів за місцем проживання.
В іншій частині рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 та ОСОБА_5, які діють в інтересах неповнолітнього ОСОБА_6, просять скасувати рішення апеляційного суду у частині відмови у задоволенні позовних вимог про відшкодування моральної шкоди у розмірі 121 800 грн, ухвалити у цій частині нове рішення про задоволення вказаних позовних вимог, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Враховуючи те, що під час проведення попереднього розгляду справи встановлено обставини, передбачені ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів вважає за необхідне призначити її до судового розгляду.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Справу за позовом ОСОБА_4 та ОСОБА_5, які діють в інтересах неповнолітнього ОСОБА_6, до Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного, треті особи: ОСОБА_8, ОСОБА_9, Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, про визнання дій неправомірними, незаконними наказів, зобов'язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди призначити до судового розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
О.В. Ступак
А.О.Леванчук
О.М.Ситнік