Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 листопада 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Мостової Г.І., суддів: Кадєтової О.В., Кузнєцова В.О., розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Новоандріївської сільської ради про визнання договору недійсним та визнання права власності на земельну ділянку, за касаційною скаргою прокурора Донецької області Любовича Андрія Олександровича на рішення Волноваського районного суду Донецької області від 11 вересня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 19 листопада 2015 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2014 року ОСОБА_4 звернулася до суду із позовом до Новоандріївської сільської ради про визнання договору недійсним та визнання права власності на земельну ділянку.
Рішенням Волноваського районного суду Донецької області від 11 вересня 2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 19 листопада 2015 року, позов задоволено.
Визнано недійсним договір про передачу права власності на земельну ділянку у зв'язку з добровільною відмовою від нього власника земельної ділянки, укладений між ОСОБА_4 та Новоандріївською сільською радою Волноваського району Донецької області від 16 січня 2008 року, посвідчений приватним нотаріусом Дружківського міського нотаріального округу Радіоновим Ю.В. щодо земельної ділянки, розміром 4,59 га на території Новоандріївської сільської ради Волноваського району Донецької області, кадастровий номер НОМЕР_1, зареєстрований в Державному реєстрі договорів.
Визнано за ОСОБА_4 право власності на земельну ділянку розміром 4,59 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Новоандріївської сільської ради Волноваського району Донецької області, кадастровий номер НОМЕР_1.
Додатковим рішенням Волноваського районного суду Донецької області від 05 грудня 2014 року доповнено резолютивну частину рішення Волноваського районного суду Донецької області від 11 вересня 2014 року, про визнання за ОСОБА_4 права власності на земельні ділянки: площею 4,44 га, кадастровий номер НОМЕР_1 та площею 0,15 га, кадастровий номер НОМЕР_2, а всього загальною площею 4,59 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Новоандріївської сільської ради Волноваського району Донецької області.
У касаційній скарзі прокурор Донецької області порушує питання про скасування оскаржуваних рішень судів із ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Згідно з частиною 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки при проведенні її попереднього розгляду встановлено обставини, передбачені ч. 5 ст. 332 ЦПК України.
Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Справу за позовом ОСОБА_4 до Новоандріївської сільської ради про визнання договору недійсним та визнання права власності на земельну ділянку призначити до судового розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Г.І. Мостова
О.В. Кадєтова
В.О. Кузнєцов