Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
9 листопада 2016 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Луспеника Д.Д.,
суддів: Гулька Б.І., Журавель В.І.,
Закропивного О.В., Штелик С.П.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області про стягнення щомісячних страхових виплат, їх індексації, відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області на рішення апеляційного суду Донецької області від 1 березня 2016 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що 15 квітня 2012 року з ним стався нещасний випадок на виробництві, внаслідок чого 5 вересня 2012 року йому встановлено 10 % втрати професійної працездатності. У 2013 році при повторному огляді йому знову встановлено 10 % втрати професійної працездатності на строк до 1 жовтня 2015 року.
У зв'язку з втратою професійної працездатності відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області (далі - ВВД ФСС НВВ та ПЗ України) йому призначено щомісячні страхові виплати втраченого заробітку в розмірі 1 162 грн 13 коп. Останній раз щомісячну страхову виплату відповідач перерахував на його рахунок у відділенні Ощадбанку у м. Горлівці Донецької області 27 травня 2014 року.
З червня 2014 року ВВД ФСС НВВ та ПЗ України припинило виплату страхових платежів у зв'язку з бойовими діями та проведенням на території м. Горлівки Донецької області антитерористичної операції.
Ураховуючи викладене, ОСОБА_3 просив суд стягнути з відповідача на його користь заборгованість за щомісячними страховими виплатами за період з червня 2014 року до вересня 2015 року в розмірі 18 594 грн 08 коп., індексацію щомісячної страхової виплати за цей же період у розмірі 1 745 грн 34 коп. та 10 тис. грн на відшкодування моральної шкоди.
Рішенням Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 29 грудня 2015 року в задоволенні позову ОСОБА_3 відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Донецької області від 1 березня 2016 року рішення суду першої інстанції скасовано, позов ОСОБА_3 задоволено частково. Стягнуто з ВВД ФСС НВВ та ПЗ України на користь ОСОБА_3 заборгованість за щомісячними страховими виплатами за період з 1 березня 2014 року до 30 вересня 2015 року в розмірі 21 500 грн 60 коп. У решті позову відмовлено. Вирішено питання про розподіл судових витрат.
У касаційній скарзі ВВД ФСС НВВ та ПЗ України просить оскаржуване рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права й порушення норм процесуального права, та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
У частині вирішення позовних вимог про відшкодування моральної шкоди судові рішення не оскаржуються, тому в силу ч. 1 ст. 335 ЦПК України не переглядаються.
Відповідно до п. 6 розд. XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом, чинності.
У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) від 18 березня 2004 року.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до вимог ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відмовляючи в задоволенні позову ОСОБА_3, суд першої інстанції виходив із того, що у позивача відсутні підстави для отримання страхових виплат. З квітня 2014 року по теперішній час на території м. Горлівка Донецької області проводиться антитерористична операція і ВВД ФСС НВВ та ПЗ України свою діяльність там не здійснює.
Апеляційний суд, скасовуючи рішення суду першої інстанції та частково задовольняючи позов ОСОБА_3, виходив із того, що відповідач визнає наявність у нього заборгованості перед позивачем за щомісячними страховими виплатами у розмірі 21 500 грн 60 коп. за період з 1 березня 2014 року до вересня 2015 року включно. Крім того, те, що позивач не звертався до відповідача щодо продовження страхових виплат та виплати заборгованості, не є підставою для відмови у задоволенні позову.
Проте повністю погодитись із таким висновком апеляційного суду не можна, оскільки суд дійшов його з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Згідно зі ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, зокрема, такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати.
Таким вимогам закону рішення суду апеляційної інстанції не відповідає.
Судом установлено, що 15 квітня 2012 року із ОСОБА_3 трапився нещасний випадок на виробництві, він отримав трудове каліцтво. Висновком медико-соціальної експертної комісії від 5 вересня 2012 року йому встановлено стійку втрату працездатності у розмірі 10 %. У 2013 році при повторному огляді йому знову встановлено10 % втрати професійної працездатності на строк до 1 жовтня 2015 року. У зв'язку із встановленням стійкої втрати працездатності, що пов'язана із нещасним випадком на виробництві, йому призначено страхові виплати в розмірі 10 % від середнього заробітку.
З квітня 2014 рокупо теперішній час у м. Горлівці Донецької області проводиться антитерористична операція, у зв'язку з чим ВВД ФСС НВВ та ПЗ України не здійснює там свою діяльність.
Відповідно до п. 2 ст. 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсій та інших соціальних виплат від уповноважених органів Російської Федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
У зв'язку з проведенням антитерористичної операції на території м. Горлівки виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України були розроблені заходи, відповідно до яких усі потерпілі на виробництві мають право отримувати страхові виплати на не окупованій території за місцем тимчасового перебування.
Згідно з Порядком надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення антитерористичної операції, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 11 грудня 2014 року № 20 (z0006-15) , особи, які тимчасово переміщені, мають право на призначення та/або продовження раніше призначених страхових виплат, страхових витрат на медичну та соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) безпосередньо в робочих органах виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за фактичним місцем проживання (перебування), що підтверджується довідкою про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, за формою, наведеною в додатку до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 (509-2014-п) , відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (1706-18) .
Проте апеляційний суд не врахував, що в матеріалах справи відсутня довідка про взяття ОСОБА_3 на облік, як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.
Таким чином, апеляційний суду порушення вимог ст. ст. 212 - 214, 316 ЦПК України на зазначені положення закону уваги не звернув,не встановивдійсних прав і обов'язків сторін, не перевірив доводи відповідача та дійшов передчасного висновку про часткове задоволення позову ОСОБА_3
За таких обставин, коли фактичні обставини для правильного вирішення справи не встановлені, рішення апеляційного судуне може вважатись законним і обґрунтованим і в силу ст. 338 ЦПК України підлягає частковому скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, під час розгляду якої суду належить урахувати викладене, дати відповідну правову оцінку доводам і запереченням сторін та ухвалити судове рішення відповідно до установлених обставин і вимог закону.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду Донецької області від 1 березня 2016 року в частині позовних вимог ОСОБА_3 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області про стягнення щомісячних страхових виплат, їх індексації скасувати, справу в цій частині передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Д.Д. Луспеник
Б.І. Гулько
В.І. Журавель
О.В.Закропивний
С.П.Штелик